Το συριακό πρόβλημα στην εξέλιξή του, μετά την τουρκική εισβολή, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: το όνομά του κυλίστηκε στη λάσπη των εδαφών των Κούρδων αφότου τους εγκατέλειψε δίνοντας το «πράσινο φως» για την τουρκική εισβολή την περασμένη εβδομάδα.
Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η εισβολή αυτή ήταν εφικτή μόνο με τη συναίνεση του αμερικανού προέδρου.
Τώρα, πρώτον, έχει υπονομευτεί ο αγώνας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά και όποιο όφελος προσδοκούσε να έχει ο Τραμπ από τον Ερντογάν μάλλον δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει έπειτα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία.
Ο Τζάκσον Ντιλ της Washington Post έγραψε ότι η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην Ουάσινγκτον από τα «ουκρανικά ζητήματα διαφθοράς» και από την κακομεταχείριση των Κούρδων στη Συρία έκρυψε μία ευρύτερη και σημαντική για τις ΗΠΑ κατάσταση: «Μέσα σε έναν μήνα και κάτι, ουσιαστικά κάθε πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής που έχει επιδιώξει η διοίκηση Τραμπ έχει καταρρεύσει – και αυτό εξαιτίας της όλο και πιο παροξυμένης προεδρικής συμπεριφοράς». Ο Ντιλ μνημονεύει και τις παλινωδίες του Τραμπ στο Ιρανικό (πρώτα «μέγιστη πίεση» και κατόπιν υποχώρηση).
Οσον αφορά την παρούσα κατάσταση στη Συρία, «αντιμετωπίζοντας μια κρίση που προκάλεσε η ίδια, μια παραπαίουσα υπερδύναμη έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για να προσποιηθεί ότι εξακολουθεί να έχει κάποια σχέση με τις εξελίξεις» παρατήρησε και το βρετανικό περιοδικό Economist. Ωστόσο το επιχείρημα του Τραμπ είναι ότι δεν θέλει να έχει σχέση με τις εξελίξεις, κατηγορεί μάλιστα τη διοίκηση Ομπάμα ότι του κληροδότησε το Συριακό…
Στη Συρία οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ επανήλθαν στο προσκήνιο έπειτα από τη συμφωνία τους με τους Κούρδους και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια έφθασαν στις πόλεις του συριακού Κουρδιστάν, στα περίχωρα της Ράκα, στο Αϊν Ισα, στη Βορειοανατολική Συρία, περίπου 20 μίλια από τα τουρκικά σύνορα. Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το επίσημο αραβικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το SANA, το αποδεικνύουν. Είναι και αυτό το αποτέλεσμα μία «επιτυχία» της εξωτερικής πολιτικής της διακυβέρνησης Τραμπ.
Ρωσική σφήνα
Οι εικόνες στο Ριάντ, την περασμένη Δευτέρα, από τη συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, φάνηκαν να προσθέτουν στην αυξανόμενη εντύπωση ενός γεωπολιτικού χαλιού το οποίο τραβήχτηκε κάτω από αμερικανικά πόδια…
Οι Κούρδοι, οι οποίοι προ της τουρκικής απειλής αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τον Ασαντ για να επιβιώσουν, θέλουν πάντα τη διαμεσολαβητική δύναμη των ΗΠΑ για την εμπέδωση βιώσιμης ειρήνης. Αλλά κάθε άλλο παρά αυτό συμβάινει.
Ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ήταν «πλήρως προετοιμασμένος να καταστρέψει ταχέως την οικονομία της Τουρκίας εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν την επικίνδυνη και καταστρεπτική πορεία» στη Συρία. Αλλά οι επικριτές του προέδρου εστίασαν στο γεγονός ότι τα προτεινόμενα μέτρα καταστολής –συμπεριλαμβανομένων των δασμών για τον τουρκικό χάλυβα- ήταν ελαφρά και συμβολικά. Μάλλον η Αμερική του Τραμπ διανύει τις χειρότερες ημέρες της στην εξωτερική πολιτική.