Ομορφο στιγμιότυπο μίας δύσκολης συνάντησης. Από αριστερά: Ο τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο κύπριος Νίκος Αναστασιάδης | REUTERS/Fabrice Coffrini
Επικαιρότητα

Στο εδαφικό «κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Πρόοδο σημείωσαν οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας σε όλα τα επίπεδα εκτός από το εδαφικό. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη. Αν δεν υπάρξει τότε συμφωνία, η προοπτική για λύση εντός του 2016 απομακρύνεται
Protagon Team

Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό όλα καταλήγουν εκεί όπου άρχισε το ίδιο το Κυπριακό: στο εδαφικό ζήτημα. Δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη κανένας χάρτης στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων ούτε από την ελληνοκυπριακή ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά παρά τις πυκνές συναντήσεις το τελευταίο διάστημα. Πάντως, οι τελευταίες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 7 ως τις 11 Νοεμβρίου στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας, με τη συμμετοχή του κύπριου προέδρου, Νίκου Αθανασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και με την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, διατήρησαν –έστω και αποδυναμωμένο- το θετικό κλίμα αισιοδοξίας που έχει συγκροτηθεί τους τελευταίους μήνες.

«Για πρώτη φορά συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης. Ωστόσο, στο κρίσιμο αυτό σημείο, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να διακοπούν οι διαβουλεύσεις για να συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη.

«Υπήρξε μεν πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Τα «θέματα» είναι τα κριτήρια του εδαφικού. Μόνον όταν υπάρξει συμφωνημένος χάρτης θα συμφωνήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε ημερομηνία για την κρίσιμη πενταμερή διάσκεψη. Η διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει «να γίνει στο “παρά ένα” της λύσης, γιατί πρέπει να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας για να μπορεί να συγκληθεί», όπως είπε ο εκπρόσωπος του κύπριου προέδρου.

Επομένως, αντίθετα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τα Ηνωμένα Εθνη, δεν «μαύρισαν» σημεία στο ενοποιημένο έγγραφο κάτι που θα συμβεί όταν υπάρξει σύγκλιση στα ζητήματα που συμβολίζονται με μπλε και κόκκινα χρώματα. «Δεν υπήρξε μετατροπή σε μαύρο δεν ξέρω τι λένε τα ΗΕ. Τα ΗΕ δεν συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, απλώς παρευρίσκονται στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πάντως συζητήθηκαν πολλά θέματα μέσα σε τέσσερις μέρες. «Και όλα τα θέματα στο τραπέζι για τη δική μας πλευρά, και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, είναι ιδιαίτερα σημαντικά», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης. «Το συγκεκριμένο (εδαφικό) θέμα συζητήθηκε τις τελευταίες δύο μέρες. Προηγουμένως έγινε συζήτηση για πρώτη φορά για πτυχές του περιουσιακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αν υπάρχει βούληση, μία – δύο μέρες θα είναι αρκετές για να επιτευχθεί συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, «εάν ούτε στην Γενεύη υπάρξει κατάληξη επί του εδαφικού, τότε ο στόχος για λύση εντός του 2016 απομακρύνεται», επεσήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρζιού, τόνισε ότι οι δύο ομάδες αποφάσισαν από κοινού να επιστρέψουν στις 20 Νοεμβρίου. Ωστόσο διέψευσε τα σχόλια ότι ο κ. Ακιντζί ζήτησε αναβολή ώστε να συζητήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Οσο για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελερέν, σχολίασε ότι «έπρεπε την πρόοδο που επιτεύχθηκε να την μετατρέψουμε σε συμφωνία και αμέσως να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της πενταμερούς διάσκεψης και να κάνουμε κοινή άσκηση πάνω σε χάρτη με τα κριτήρια, στα οποία συμφωνήσαμε. Ακριβώς σε αυτό το σημείο ήρθε το αίτημα του κ. Αναστασιάδη», δηλαδή το αίτημά του για διακοπή των συνομιλιών. «Εμείς είμαστε εντελώς έτοιμοι και ανοικτοί. Αυτό θέλω να γίνει καλά γνωστό», τόνισε ο κ. Μπουρζιού.