Δύο γυναίκες υποστήριξαν ψευδώς ότι η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν είναι μια τρανσέξουαλ γυναίκα που γεννήθηκε άντρας, σύμφωνα με δικαστήριο στο Παρίσι. Η 52χρονη Αμαντίν Ρουά, που αυτοπροσδιορίζεται ως μέντιουμ, και η 48χρονη δημοσιογράφος Νατασά Ρέι φέρεται να έκαναν τους ισχυρισμούς σε ένα τετράωρο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube τον Δεκέμβριο του 2021 και έκτοτε έχει διαγραφεί.
Ο ισχυρισμός ότι το όνομα της Μπριζίτ Μακρόν κατά τη γέννηση της ήταν Ζαν-Μισέλ Τρονιέ –που είναι το όνομα ενός από τους αδελφούς της– έγινε viral πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2022. Οι θεωρητικοί συνωμοσίας τον χρησιμοποίησαν για να χλευάσουν τη σχέση μεταξύ του 46χρονου Μακρόν και της 71 ετών συζύγου του, σημειώνουν οι Times.
Οι δεξιοί συνωμοσιολόγοι στις ΗΠΑ αναβίωσαν πρόσφατα τους ισχυρισμούς. Η Κάντανς Οουενς, εξέχουσα συντηρητική σχολιάστρια και υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε τον ισχυρισμό σε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο και επίσης διαγράφηκε λίγο αργότερα.
Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά επισπεύστηκε έπειτα από αίτημα του δικηγόρου της Μπριζίτ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπόθεση είναι επείγουσα επειδή η θεωρία συνωμοσίας έχει επανεμφανιστεί στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε στις φήμες, για πρώτη φορά, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τον περασμένο Μάρτιο. «Το χειρότερο πράγμα είναι οι ψευδείς πληροφορίες και τα κατασκευασμένα σενάρια», είπε. «Οι άνθρωποι τελικά τα πιστεύουν όλα αυτά και σε ενοχλούν, ακόμα και στην ιδιωτική σου ζωή».
Η Τιφέν Οζιέρ, η μικρότερη κόρη της Μπριζίτ Μακρόν, είπε ότι ελπίζει η δίκη να διαλύσει για πάντα τη «γκροτέσκα» αυτή θεωρία. «Ανησυχώ για το επίπεδο της κοινωνίας όταν ακούω τι κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα», είπε η Οριέρ που είναι δικηγόρος. «Ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί οτιδήποτε για οποιονδήποτε».
Οι δύο κατηγορούμενες ισχυρίστηκαν ότι η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε αγόρι το 1953 και ότι ο πρώτος της σύζυγος, ο πατέρας της Οζιέρ, Αντρέ-Λουί, δεν υπήρξε ποτέ. Στην πραγματικότητα ο Οζιέρ πέθανε το 2019 σε ηλικία 68 ετών.
Η Ρέι κατηγορείται ότι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο θείος του Αντρέ-Λουί Οζιέρ, Ζαν-Λουί Οζιέρ, και η σύζυγός του είναι οι πραγματικοί γονείς των τριών παιδιών της Μπριζίτ Μακρόν και ότι η οικογένεια είχε πλαστογραφήσει τα επίσημα έγγραφα ώστε να αποκρύψει το γεγονός.
Οι κατηγορούμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.200 ευρώ εάν καταδικαστούν, κρίθηκαν ένοχες για συκοφαντική δυσφήμηση και τους επιβλήθηκαν μικρότερα πρόστιμα από δικαστήριο στη Νορμανδία ύστερα από μήνυση του Ζαν-Λουί Οζιέρ και της συζύγου του. Η Μπριζίτ Μακρόν και ο Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, ο αδελφός της, είναι οι ενάγοντες στη δίκη του Παρισιού. «Λένε ότι ο πρώην σύζυγος της Μπριζίτ δεν γεννήθηκε ποτέ, ούτε και η ίδια», είπε ο Ζαν Ενοκί, δικηγόρος της Μακρόν. «Μα, πώς θα μπορούσαν να είχαν παντρευτεί ή να εμφανιστούν ενώπιον δικαστή για να χωρίσουν; Είναι και οι δύο ηθοποιοί; Είναι όλα τα νομικά έγγραφα πλαστά;».
Ο Φρανσουά Ντανγκλεάν, δικηγόρος της Ρέι, είπε ότι η Πρώτη Κυρία και ο αδελφός της, που υπέβαλαν τις μηνύσεις, «νομίζουν ότι μπορούν να φιμώσουν μια φήμη μέσω μιας δίκης. Αυτό δεν ισχύει, διότι στη Γαλλία οι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα».
Η υπεράσπιση ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η αξίωση για συκοφαντική δυσφήμηση δεν βασίστηκε σε δηλώσεις που έγιναν απευθείας από τις κατηγορούμενες αλλά σε «περιλήψεις που κατασκεύασαν οι ενάγοντες».
Δεν είναι η μόνη γυναίκα στη δημόσια ζωή που έχει γίνει στόχος παραπληροφόρησης. Η Μισέλ Ομπάμα, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, και η Τζασίντα Αρντερν, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, έχουν επίσης χλευαστεί από θεωρητικούς συνωμοσίας που επιδίωξαν να τις ταπεινώσουν με περίεργους ισχυρισμούς σχετικά με το φύλο ή τη σεξουαλικότητά τους.