Στο κατάστρωμα του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου και με θέα στη ναυαρχίδα του γαλλικού Ναυτικού, το περίφημο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» που είχε αγκυροβολήσει στον φαληρικό όρμο, μπήκαν οι τελικές υπογραφές των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και των έξι επιπλέον μαχητικών Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.
Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, γενικό διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), και τον Πιερ Ερικ Πομελέτ, πρόεδρο & διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belharra παρουσία των υπουργών Αμυνας Ελλάδος και Γαλλίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλί.
Στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, οι ελληνικές Αρχές σύναψαν δύο συμβάσεις με τη Naval Group για την προμήθεια τριών, συν μία υπό προαίρεση, φρεγατών άμυνας και παρέμβασης (FDI HN) καθώς και για την εν υπηρεσία υποστήριξή τους. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν επιπροσθέτως την προμήθεια τορπιλών MU90 και αντιμέτρων CANTO.
Οι δύο πρώτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ένα χρόνο αργότερα. Ο χρόνος θεωρείται ρεκόρ για την ναυπήγηση ενός πολεμικού πλοίου, που μάλιστα δεν βρίσκεται ακόμη σε μαζική παραγωγή. Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι η δεύτερη «Belharra» που θα ναυπηγηθεί στο Λοριάν. Για λόγους άμεσης ολοκλήρωσης του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατό, ελήφθη η απόφαση τα δύο πρώτα πολεμικά πλοία να εξοπλιστούν με τις προδιαγραφές που έχει ζητήσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.
«Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών αεροσκαφών, η δύναμη πυρός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale και των Belharra με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα που φέρουν, καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής αλλά και ναυτικής υπεροχής» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.