Aποστολή μας είναι να βρούμε αν ο θάνατος των τριών κοριτσιών στην Πάτρα είναι τελικά εγκληματική ενέργεια και όχι ποιος την έκανε, διευκρίνισε σε δηλώσεις του ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, αναφερόμενος στο έργο της άτυπης επιτροπής ιατροδικαστών που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου των παιδιών. Οσον αφορά την παράλληλη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μega, oι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών φέρεται να γνωρίζουν τι έχει συμβεί με τον θάνατο των τριών κοριτσιών.
Κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή και οι ιστολογικές εξετάσεις και του τρίτου παιδιού και αναμένεται ένας επανέλεγχος των τοξικολογικών εξετάσεων, πλέον δεν μένει πολύς δρόμος για τη λύση του μυστηρίου.
«Είμαστε στον επίλογο αυτής της υπόθεσης», εκτίμησε σε δηλώσεις του στο Μega, τη Δευτέρα, ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.
«Οσο απλή ήταν η υπόθεση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, τόσο βαθμό δυσκολίας έχει η συγκεκριμένη περίπτωση. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις θα είναι μπούσουλας για τη μαεστρία των ανακριτικών υπαλλήλων που θα συνθέσουν το παζλ αυτής της υπόθεσης», ανέφερε, επεσήμανε όμως παράλληλα ότι σε τέτοιου είδους υποθέσεις υπάρχουν άνθρωποι «που θέλουν να φανούν χρήσιμοι και λένε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του καναλιού, η ειδικευόμενη Παθολογικής Ανατομικής και Βιοπαθολογίας στις ΗΠΑ, Μαριάνα Βουδούρη, τόνισε ότι η περίπτωση των τριών παιδιών από την Πάτρα έχει απασχολήσει και την αμερικανική ιατροδικαστική υπηρεσία.
«Σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιο πόρισμα από την ιατροδικαστική υπηρεσία, αν δεν υπάρχει κάποιος που να έχει δει κάτι ή να υπάρχει κάποιο συμπέρασμα ότι έχει γίνει έγκλημα», σημείωσε η κ. Βουδούρη, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί η αιτία θανάτου.
Λύση σε παρόμοια περιστατικά στις ΗΠΑ έδωσαν είτε μάρτυρες είτε οι ίδιοι οι εγκληματίες που ομολόγησαν την πράξη τους, εξήγησε.
Στην ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά που επιδεικνύει η μητέρα των παιδιών στάθηκε από την πλευρά της η ψυχολόγος-νευροψυχολόγος, Ναταλί Βέλτση: «Σε όλη τη συμπεριφορά της, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες, αν είναι αληθείς, βλέπουμε συνεχώς μια προσπάθεια ελέγχου. Μία προσπάθεια να κατευθύνει δηλώσεις και προθέσεις. Μας δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», εκτίμησε.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, σημείωσε ότι «έχουμε τρία περιστατικά που μπορεί ή όχι να συνδέονται μεταξύ τους. Τα δύο πρώτα φαίνεται ότι συνδέονται ως προς τα ευρήματα, όπως προκύπτει από τις ιστολογικές και τοξικολογικές και το σύνολο των εξετάσεων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Οι αιτίες όμως επαναξιολογούνται. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο θάνατο, μπορεί να συνδέεται με κάποιον τρόπο και αυτός με τα προηγούμενα δύο περιστατικά, μπορεί όμως να υπάρχει και κάτι ξεχωριστό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στο τρίτο παιδί, στο ενδιάμεσο της νοσηλείας, είχαμε μια εγκεφαλοπάθεια ανοξυγοναιμική, ένα ισχαιμικό στον εγκέφαλο».
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, και στο δεύτερο περιστατικό της Τζωρτζίνας, από το οποίο έχει ληφθεί δείγμα εγκεφάλου, προκύπτουν αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας, τονίζοντας ότι ένα από τα ενδεχόμενα η ασφυξία.
Ερωτηθείς αν το σώμα μπορεί να «μιλήσει», ο κ. Λέων απάντησε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα σού δίνει σαφή ευρήματα. Το θέμα είναι να μπορείς να τα μεταφράσεις σωστά και να αποτυπώσεις την ορθή αιτία θανάτου». Οπως εξήγησε, υπάρχουν θάνατοι που είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν, ειδικά όταν δεν υπάρχουν σαφή ευρήματα.
«Για παράδειγμα, ο ασφυκτικός θάνατος δεν είναι ένας εύκολα διαγνώσιμος θάνατος. Μπορεί να έχουμε κάποια ευρήματα που ταιριάζουν, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε μια σειρά άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη οξυγόνου», διευκρίνισε, για να συμπληρώσει:
«Είναι καθοριστικό να δούμε και για το τρίτο παιδί. Για το τρίτο παιδί, η εγκεφαλοπάθεια από έλλειψη οξυγόνου, σύμφωνα με την πληροφορία που έχει δώσει δημόσια θεράπων γιατρός, πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις καταθέσεις των γιατρών και να περιμένουμε και την ιατροδικαστική εξέταση».
Ειδικής αξιολόγησης χρήζουν τα μικροτραύματα που εντοπίστηκαν στις έξω αεροφόρους οδούς, στη Μαλένα και στην Ιρίδα, το ένα στη μύτη και το άλλο στο στόμα.
Κλείνοντας, ο κ. Λέων ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ιατροδικαστές, ειδικά όταν δεν υπάρχουν στοιχεία από το σώμα που να συνδέουν δράστες, δεν ασχολούνται με τους δράστες. «Εμείς δεν έχουμε ως έργο το να βρούμε ποιος έκανε αυτή την πράξη, αν είναι τελικά εγκληματική ενέργεια. Το έργο μας σταματάει στο να πούμε την αιτία θανάτου, τον μηχανισμό θανάτου ή το είδος θανάτου, αν δηλαδή είναι εγκληματική ενέργεια», επανέλαβε.