To υποψήφιο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca | Reuters
Επικαιρότητα

Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca

Το τρίτο σκεύασμα για το οποίο ανακοινώνονται αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες, θεωρείται αποτελεσματικό σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες
Protagon Team

Το υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακευτική AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα που κατά μέσο όρο φτάνει το 70,4%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επισήμανε η AstraZeneca.

Η αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα εθελοντών, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

Η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιο της είναι «ιδιαίτερα αποτελεσματικό» στην πρόληψη της Covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορονοϊό. Συνολικά στις κλινικές δοκιμές φάσης τρία για το εμβόλιο της AstraZeneca συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική.

Υπενθυμίζεται ότι η αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer, όπως και αυτού της Moderna, είναι πάνω από το 90%. Ωστόσο , η Οξφόρδη χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία από τους δύο ανταγωνιστές της, κάτι που καθιστά το υποψήφιο εμβόλιό της λιγότερο δαπανηρό και πιο εύκολο στην αποθήκευση, καθώς δεν χρειάζεται να συντηρείται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα δύο πρώτα εμβόλια είναι πολύ κοντά στην έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές στις ΗΠΑ και την ΕΕ ώστε να διατεθούν –έστω και σε αρχικά μικρή κλίμακα– μέσα στον Δεκέμβριο.