Διαμαρτυρία κατά της διαπραγμάτευσης έξω από ξενοδοχείο όπου γίνονται οι συζητήσεις | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Στις συμπληγάδες της αξιολόγησης

Μέτρα από την μία πλευρά, χρέος από την άλλη, και οι ανάγκες της οικονομίας πιέζουν από όλες τις πλευρές, ενώ μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν διαρρεύσει, τα ανοιχτά μέτωπα πρέπει να αρχίσουν να κλείνουν
Protagon Team

Εβδομάδα κατά την οποία το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της αξιολόγησης και του ελληνικού προγράμματος μεταφέρεται και εκτός της Ελλάδας είναι αυτή που έρχεται. Τα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου τύπου δίνουν έμφαση στο συνδυασμό των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα σε σχέση με όσα ειπωθούν στην Ουάσιγκτον, όπως και στους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου για τα -μάλλον αναπόφευκτα- νέα μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, στον αέρα είναι το Προσφυγικό καθώς σε ορισμένα σημεία, όπως τον Πειραιά και την Ειδομένη, επικρατεί τεταμένη ατμόσφαιρα όσο μετανάστες και πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν σε μονιμότερες δομές.

Το Βήμα της Κυριακής επικεντρώνεται στην επερχόμενη τακτική, εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (15-17 Απριλίου) κατά την οποία θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα το χρέος. Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αποφασίσουν ερήμην μας, γράφει η εφημερίδα που θεωρεί ότι παρά την φοροκαταιγίδα και τις περικοπές στις συντάξεις, η συμφωνία είναι αβέβαιη. Στις δυσκολίες της συμφωνίας εστιάζει και η Καθημερινή.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Real News που επισημαίνει ότι σε «κρίσιμη σύσκεψη στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ« θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν η Λαγκάρντ, ο Σόιμπλε, αλλά και ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μισέλ Σαπέν. Αποκαλύπτει ακόμη το σχέδιο της Αθήνας, όπως θα το παρουσιάσει Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επίσης η εφημερίδα δημοσιεύει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το χρέος.

Η επόμενη ημέρα της αξιολόγησης απασχολεί την Καθημερινή που βλέπει νέο κύμα σκληρών φόρων, αλλά και σύγκλιση της Κομισιόν με το ΔΝΤ στην ανάγκη να ληφθούν επώδυνα μέτρα.

Στην οικονομία, αλλά όχι στην αξιολόγηση, είναι αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο κεντρικό θέμα του Εθνους σύμφωνα με το οποίο το κουαρτέτο πιέζει να φύγουν και τα εξυπηρετούμενα δάνεια από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, πέρα από τα κόκκινα τα οποία εποφθαλμιούν ξένα funds.

Το Πρώτο Θέμα, από την άλλη πλευρά, επιλέγει να αφιερώσει το πρωτοσέλιδο στις εξελίξεις για το Προσφυγικό αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει 100.000 άδειες ασύλου τυπώνοντας τα σχετικά έγγραφα. Αναφέρει ότι οι κάτοχοί τους θα πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας και η κυβέρνηση έχει δεχτεί να εγκατασταθεί στη χώρα πολύ μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από αυτόν τον οποίον δήλωνε.

Για το ίδιο θέμα και τις παραφυάδες του, η Καθημερινή κάνει λόγο για τη δράση μυστικών αστυνομικών της Europol στο Αιγαίο αλλά και για την παράλληλη οικονομία που έχει στηθεί στην Ειδομένη.