Το κτίριο-«κουφάρι» του παλιού Εφετείου στη Σωκράτους - ένα από τα δεκάδες ακίνητα του ΕΦΚΑ προς αξιοποίηση | ΥοuΤube
Επικαιρότητα

«Στις ράγες», με εταιρεία ειδικού σκοπού η αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ

Το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνει πάνω από 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ., ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αναξιοποίητα. Ο Φίλιππος Κονταξής πρόεδρος της εταιρείας ειδικού σκοπού που αναλαμβάνει την αξιοποίησή τους, με διευθύνουσα σύμβουλο την Κατερίνα Τζωάννου
Protagon Team

Εχοντας απορροφήσει την περιουσία δεκάδων τέως ασφαλιστικών ταμείων και φορέων, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτει σήμερα περί τα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 20% είναι τα λεγόμενα ακίνητα-«φιλέτα».

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα εν λόγω ακίνητα παραμένουν ανεκμετάλλευτα και πλέον ξεκινά συντονισμένα η προσπάθεια αξιοποίησής τους.

Την αποστολή αυτή αναλαμβάνει εταιρεία ειδικού σκοπού, η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EFKA), με επικεφαλής –στη θέση του προέδρου– τον Φίλιππο Κονταξή, στέλεχος με πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων και διευθύνουσα σύμβουλο την Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικό μηχανικό, μέχρι πρότινος project manager στην ΤΕΜΕS A.E.

Ο Φίλιππος Κονταξής ξεκίνησε από το Πολεμικό Ναυτικό και στη συνέχεια πέρασε στην αγορά ακινήτων, αρχικά με οικογενειακή επιχείρηση και έπειτα ως γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ επί μία δεκαετία.

Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης στη ROLCO BΙΑΝΙΛ και διευθύνων σύμβουλος στην ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΑΞΗ ΑΕΒΕ (παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).

Στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου, όπως προαναφέρθηκε, τοποθετήθηκε η Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών. Από το 2013 και μετά είναι υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος στη διαχείριση και την ανάπτυξη ακινήτων, ενώ μέχρι σήμερα ήταν project manager για θέματα ακινήτων στην εταιρία TEMES Α.Ε. («Costa Navarino»).

Κτίρια – οικόπεδα και διαγωνισμοί

Ειδικά στο  κέντρο της Αθήνας ο ΕΦΚΑ διαθέτει ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α., αλλά και -δυσεύρετα πια στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας- οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 17,5 χιλ. τ.μ..

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αξιοποίησής τους ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του Φορέα, «τρέχουν» διαγωνισμοί όπως για παράδειγμα αυτοί για τη μακροχρόνια μίσθωση του Μεγάρου Σλήμαν και για το κτίριο του πρώην Εφετείου, επί της οδού Σωκράτους 65-67, πίσω από την πλατεία Ομονοίας  – οκταώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 10.250 τ.μ. που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σπύρου Στάικου (άλλοτε ξενοδοχείο «Ambassadeur») που παραμένει «κουφάρι» από το 2000.

Ενας ακόμη διαγωνισμός «τρέχει» και για την εκμίσθωση οικοπέδου στη συμβολή των οδών Κοτοπούλη και Σατωβριάνδου, όπου έχει προκριθεί η ανέγερση πολυώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων.