Τι αλλαγές θα υπάρξουν για τους νέους φαντάρους; | IntimeNews
Επικαιρότητα

Αλλαγές στον Στρατό: Απευθείας στις μονάδες οι νεοσύλλεκτοι

Τι αλλάζει από τον Μάρτιο για τους νεοσύλλεκτους στο στρατό; Σημαντικές ανακατατάξεις που έχουν ήδη εγκριθεί αλλά προκαλούν αντιδράσεις
Protagon Team

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην στρατιωτική θητεία και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τον Μάρτιο, έπειτα από εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οι νεοσύλλεκτοι από την επόμενη σειρά κατάταξης του Στρατού Ξηράς θα κατατάσσονται απευθείας στις μονάδες εκστρατείας, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Aμυνας είναι έτοιμο, εκτός απροόπτου, να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό σημαίνει ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα παρουσιάζονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, αλλά θα κατευθύνονται απευθείας στις περιοχές ευθύνης μειζόνων σχηματισμών (Σημεία Υποδοχής). Εκεί θα τους παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός και θα αναχωρούν για τις μονάδες εκστρατείας οι οποίες και θα αναλαμβάνουν την εκπαίδευσή τους. Οι συγκεκριμένες αλλαγές αφορούν τον Στρατό Ξηράς, στον οποίο υπηρετεί η συντριπτική πλειονότητα των στρατευσίμων. Οσο για την Πολεμική Αεροπορία, θα παραμείνει σε λειτουργία ως τέτοια η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη. Οι κληρωτοί του Πολεμικού Ναυτικού δεν θα παρουσιάζονται πλέον στο στρατόπεδο «Κανελλόπουλος» στον Σκαραμαγκά, αλλά στον Πόρο.

Οι αλλαγές που πρότειναν τα επιτελεία φαίνεται ότι έχουν εγκριθεί επί της αρχής από το υπουργείο Εθνικής Aμυνας. Βάσει των σχεδιασμών θα δημιουργηθούν περίπου 20 Σημεία Υποδοχής ανά την επικράτεια, με στόχο να ενισχυθούν οι μονάδες που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, κυρίως στον Eβρο και τα νησιά.

Ο σχεδιασμός δεν είναι νέος, ωστόσο λόγω του πολιτικού κόστους το οποίο φυσικά εμπεριέχει, δεν υλοποιούνταν. Αρχικά σχεδιαζόταν σταδιακή μείωση των Κέντρων Εκπαίδευσης με τρεις στόχους: Πρώτον, τη στελέχωση των παραμεθόριων μονάδων. Δεύτερον, την «απελευθέρωση» αξιωματικών και υπαξιωματικών του Στρατού από ελάχιστα παραγωγικές (επιχειρησιακά) δραστηριότητες. Τρίτον, η κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων θα οδηγήσει, προφανώς, στο κλείσιμο των στρατοπέδων που τα φιλοξενούν αν και πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά. Επ’ αυτού υπάρχουν ήδη αρκετές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Ποια Κέντρα εκπαίδευσης κλείνουν

Από τη Β ΕΣΣΟ του 2018 καταργούνται τα Κέντρα Εκπαίδευσης: