Στο πύρινο μέτωπο από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Βελτιωμένη η εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο | InTime News
Επικαιρότητα

Στις φλόγες για πέμπτη ημέρα η Δαδιά – Δύο τα μέτωπα

Προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό Λευκίμη, καθώς η φωτιά κινείται νότια. Σε περισσότερα από 25.000 εκτιμήθηκαν τα στρέμματα καμένης έκτασης στο δάσος
Protagon Team

Με την εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς να διαφοροποιείται συνεχώς, δύο είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στα οποία επικεντρώθηκαν τη Δευτέρα –πέμπτη ημέρα της φωτιάς– οι προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης και των δασικών υπηρεσιών: το νότιο και το νοτιοδυτικό.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που έπνεαν το απόγευμα στην περιοχή, οδήγησαν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμη, σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό, ευπαθών με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα».

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο οι δασικές υπηρεσίες δημιούργησαν αντιπυρική ζώνη, απομακρύνοντας βλάστηση με υλοτομίες, προκειμένου στη συνέχεια ο στρατός με μηχάνημα έργου να προχωρήσει στον καθαρισμό της ώστε να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης.

Στην περιοχή της Δαδιάς, όπου το βράδυ της Κυριακής η αιφνιδιαστική αλλαγή του ανέμου ανακατεύθυνε την πορεία της φωτιάς σε απόσταση αναπνοής τόσο από το μοναστήρι και το δασικό φυτώριο της περιοχής, όσο και από το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Εθνικού Πάρκου, αφήνοντάς τα αλώβητα, η κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΜΠΕ από τον Εβρο.

Από αέρος επιχείρησαν με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα δεύτερα να ανεφοδιάζονται από το φράγμα του Προβατώνα.

Σημειώνεται πως σε περισσότερα από 25.000 εκτιμήθηκαν τα στρέμματα καμένης έκτασης στο δάσος της Δαδιάς, σύμφωνα με μία πρώτη αποτίμηση της υπηρεσίας NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (περισσότερα εδώ).