Πρόθυμος να ταξιδέψει στη Βόρειο Κορέα για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
«Ναι θα πήγαινα», απαντά ο 93χρονος Κάρτερ ερωτηθείς σε συνέντευξή του αν είναι ώρα για μία ακόμη διπλωματική αποστολή και κατά πόσο θα ήταν έτοιμος να κάνει κάτι τέτοιο για τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ, που είχε χρηματίσει πρόεδρος από το 1977 έως το 1981, είπε πως είχε μιλήσει σχετικά με τον -φίλο του- σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, στρατηγό ΜακΜάστερ, λαμβάνοντας ωστόσο αρνητική απάντηση. «Του είπα ότι είμαι διαθέσιμος, αν με χρειαστούν ποτέ», φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με τους Νew York Times.
Στην επισήμανση εξάλλου ότι κάποιοι στην Ουάσινγκτον είναι πλέον ανήσυχοι από την ρητορική πολέμου του Τραμπ και του κορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Κάρτερ δηλώνει και ο ίδιος ανήσυχος για την κατάσταση.
«Θέλουν να σώσουν το καθεστώς τους. Και έχουμε υπερεκτιμήσει την επιρροή της Κίνας στη Βόρειο Κορέα. Ειδικά στον Κιμ», ο οποίος «απ’ ό,τι ξέρω δεν έχει πάει ποτέ στην Κίνα» και «δεν έχουν πια καμία σχέση», σε αντίθεση με την εποχή που κυβερνούσε ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, σημειώνει ο Κάρτερ.
Περιγράφοντας τον βορειοκορεάτη δικτάτορα ως απρόβλεπτο, ο Τζίμι Κάρτερ εκφράζει την ανησυχία του ότι αν ο Κιμ πιστέψει ότι ο Τραμπ θα κινηθεί εναντίον του, θα μπορούσε να κάνει κάτι προληπτικά.
«Θεωρώ ότι πλέον έχει προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο που μπορεί να καταστρέψει την Κορεατική Χερσόνησο και την Ιαπωνία, καθώς και κάποιες από τις κτήσεις μας στον Ειρηνικό, ίσως ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα», εκτιμά στη συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Κάρτερ ταξίδεψε στην Πιονγιάνγκ παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου Μπιλ Κλίντον . Η διαμεσολάβησή του τότε κατέληξε στην επίτευξη συμφωνίας με τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν.