284
Αναπαράσταση του κυβερνητικού πάρκου μετά την ολοκλήρωσή του | .

Στις αρχές του 2022 ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 20:17
Αναπαράσταση του κυβερνητικού πάρκου μετά την ολοκλήρωσή του
|.

Στις αρχές του 2022 ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 20:17

Σε πέντε χρόνια από σήμερα θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το Κυβερνητικό Πάρκο στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, στον Υμηττό, ένα σχέδιο από το οποίο το δημοσιονομικό όφελος από τη μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών 9 υπουργείων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Αυτό αναφέρθηκε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την Τετάρτη, με θέμα το Νέο Κυβερνητικό Πάρκο.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης.

Όπως αναφέρθηκε, από το 1 δισ. ευρώ όφελος, σε βάθος 30ετίας, το ποσό τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση λειτουργικού κόστους, τα 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που απελευθερώνονται και τα 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι κεντρικές υπηρεσίες των 9 υπουργείων στεγάζονται σε 127 κτίρια (20 δημόσια και 107 ιδιωτικά) στο λεκανοπέδιο και τα μισθώματα που καταβάλλονται ετησίως με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες ξεπερνούν τα 33 εκατ. ευρώ. Μόνο για το υπουργείο Οικονομικών η ετήσια δαπάνη για τη στέγαση των υπηρεσιών του στο λεκανοπέδιο Αττικής ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και η επένδυση θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, θα παραδοθεί σε πέντε χρόνια από σήμερα. Τότε, δηλαδή το 2026 οπότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών των 9 υπουργείων, θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν.

Εντός του πρώτου εξαμήνου έχει προγραμματιστεί να περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το project της ΠΥΡΚΑΛ και αρχές του 2022 θα γίνει ο διαγωνισμός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News