H πρώτη περιοδεία του Πρωθυπουργού μετά την προκήρυξη των εκλογών θα είναι στην Κρήτη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο | Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Πρωθυπουργού
Επικαιρότητα

Στις 22 Απριλίου αρχίζει η τελική ευθεία για τις εκλογές

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το ερχόμενο Σάββατο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση τη Βουλής. Στο τέλος του μήνα ακολουθούν το πρόγραμμα της ΝΔ και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας - Τα συνθήματα και η τακτική του Μαξίμου
Protagon Team

Μετά την κατάνυξη και την ανάπαυλα της Λαμπρής, οι επόμενες ημέρες τοποθετούν την πολιτική επικαιρότητα στις ράγες για την κάλπη της 21ης Μαΐου, μόλις πέντε εβδομάδες μετά την Κυριακή του Πάσχα. 

Το Σάββατο, 22 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση τη Βουλής. Αυτό είναι και το χρονικό σημείο της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά θα περιοδεύσει στην Κρήτη, ενώ προς το τέλος Απριλίου θα παρουσιαστούν το επίσημο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας καθώς και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία γυναικών σε εκλόγιμες θέσεις.

Το πρόγραμμα για την δεύτερη τετραετία θα περιγράφει εκτενώς τις πολιτικές που θα υποστηρίζουν τις τέσσερις βασικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επερχόμενες εκλογές. Είναι οι εξής: σύγχρονο κράτος, καλύτεροι μισθοί, νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξη των νέων με έμφαση στη στέγη. 

Σε ό,τι αφορά το ντιμπέιτ, η ΝΔ ζητάει να υπάρξει αναμέτρηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα επιδιώξει ως εκ τούτου «ένα πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να πληροφορηθούν οι πολίτες τις θέσεις που έχει ο καθένας», όπως ανέφερε αρμόδια πηγή. Το μοντέλο που προκρίνουν στην Πειραιώς είναι δομημένο, με τον κάθε αρχηγό να έχει τη δυνατότητα -έτσι όπως προβλέπεται και σε μια συζήτηση στη Βουλή- να αναπτύσσει τις θέσεις του για κάθε θεματική. 

Σε επίπεδο στρατηγικής, στις λίγες εβδομάδες που απομένουν ως την κάλπη, η ΝΔ επιδιώκει τη σύγκριση ανάμεσα σε δύο τετραετίες (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και σε δύο πρωθυπουργούς που έχουν κυβερνήσει, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ύστερα από 30 χρόνια και τη σύγκρουση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1993. 

Βεβαιότητα για «κυβέρνηση ηττημένων», αν βγαίνει 

Σχολιάζοντας την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος της ΝΔ κάνει λόγο για «προχειρότητα και αναξιοπιστία» που παραπέμπει στην τακτική του κόμματος της αντιπολίτευσης το 2014: «Ό,τι έταζε τότε, τάζει και τώρα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, διαγραφή χρεών και χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Κοστίζουν συνολικά 11,5 δισ. ευρώ το χρόνο, όσο άλλο ένα μνημόνιο. Πού θα τα βρει;» αναρωτιέται το ίδιο στέλεχος. 

Επίσης, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι δεν θα επιδιώξει μια «κυβέρνηση ηττημένων» αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα πίσω από την ΝΔ, κορυφαία στελέχη του Μαξίμου δηλώνουν πεπεισμένα ότι αυτό δεν ισχύει. «Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε τον Τσίπρα. Σε περίπτωση που του “βγαίνουν τα κουκιά”, θεωρούμε ότι θα τη σχηματίσει, παρόλο που είναι προφανές ότι ο κόσμος δεν θέλει μια τέτοια κυβέρνηση» ανέφερε ένα εξ αυτών.