Ο τάφος του Κωνσταντίνου Κατσίφα στη γενέτειρά του | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα – συστάσεις για αυτοσυγκράτηση από την κυβέρνηση

Τη νεκρώσιμο ακολουθία παρακολούθησαν εκατοντάδες ομογενείς, αλλά και πολίτες που κατέφθασαν στους Βουλιαράτες από την Ελλάδα. Εκκλήσεις ψυχραιμίας από τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Μπλόκο των Αλβανών σε λεωφορεία στην Κακαβιά, προσαγωγές και απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένα πρόσωπα
Protagon Team

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα άρχισε στις 14.00, στους Βουλιαράτες,  η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του 35χρονου ομογενούς που έπεσε νεκρός την 28η Οκτωβρίου από τα πυρά ανδρών της αλβανικής αστυνομίας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου από τον μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο. Επικήδειους ανέγνωσαν φίλοι του 35χρονου, ενώ ακούστηκε το ηπειρωτικό μοιρολόι από τον γνωστό ερμηνευτή των τραγουδιών της Ηπείρου, Σάββα Σιάτρα.

Εκτός από τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το παρών στην κηδεία έδωσαν εκατοντάδες ομογενείς, αλλά και έλληνες πολίτες που έφθασαν στο χωριό από την Ελλάδα.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, τα υπουργεία  Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη απηύθηναν έκκληση σε όσους μεταβαίνουν στους Βουλιαράτες για την κηδεία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην οικογένεια του νεκρού.

Ανάλογη έκκληση είχε γίνει και από τους γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα, όπως και από τον Αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, που δήλωσε: «Ας γαληνέψουν όλων οι ψυχές. Ας σταματήσει ο ανεύθυνος θόρυβος. Τα υπόλοιπα μπορούν να μελετηθούν στη συνέχεια με αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό».

Στα σύνορα, τα μέτρα ασφαλείας τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις αλβανικές αρχές ήταν αυστηρά.

Νωρίτερα υπήρξαν καταγγελίες για αυθαίρετα μπλόκα της αλβανικής αστυνομίας, με διάφορες προφάσεις, σε λεωφορεία στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς.

Υπήρξαν επίσης προσαγωγές, ενώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα που χαρακτηρίστηκαν ακραία από τις αλβανικές αρχές λόγω συμβόλων που έφεραν πάνω τους, απαγορεύθηκε η είσοδος στο αλβανικό έδαφος, χωρίς να λείψουν και οι καταγγελίες για άτυπες ανακρίσεις στελεχών βορειοηπειρωτικων οργανώσεων από την αστυνομία.

Εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να σταματήσουν οι παρεμποδιστικές ενέργειες από τους Αλβανούς και να φθάσουν γρήγορα και με ασφάλεια στους Βουλιαράτες όσοι επιθυμούν να είναι παρόντες στο τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, στο σπίτι της οικογένειας Κατσίφα βρέθηκε για να εκφράσει τα συλλυπητήρια στους γονείς του εκλιπόντος, η πρεσβευτής της Ελλάδος στα Τίρανα Ελένη Σουρανή.