Θυμάστε την υπόθεση «αγριες φράουλες» στη Μανωλάδα; Αν αφαιρέσεις το περιστατικό πυροβολισμών που ήρθε στο φως τον Απρίλιο του 2013, τις καραμπίνες, τα σημάδια από τις σφαίρες στα σώματα των εργαζομένων, και τα δικαστήρια που τελικά δεν δικαίωσαν κανέναν αλλά επιβάρυναν τα ίδια τα θύματα της υπόθεσης, αν αντικαταστήσεις τις φράουλες με ελιές και σταφύλια, θα συναντήσεις παρόμοια σκηνικά εκμετάλλευσης εργαζομένων σε άλλες περιοχές, σε άλλες χώρες, ακόμη και στο κτήμα ενός σταρ. Ακόμη κι ένας μουσικός που έχει επιδείξει ευαισθησία σχετικά με την προσφυγική κρίση στο τελευταίο του άλμπουμ, που στο παρελθόν υπήρξε ο ίδιος εργάτης και που έχει αφιερωθεί στον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Στινγκ, είχε γίνει -χωρίς να το γνωρίζει- μέρος μίας υπόθεσης εκμετάλλευσης «παράνομων» εργατών.
Οι ιταλικές αρχές αποκάλυψαν ότι στα κτήματα του Στινγκ στην Τοσκάνη της Ιταλίας, εργάζονταν τον περασμένο χρόνο 40 άτομα πακιστανικής και αφρικανικής καταγωγής χωρίς άδεια. Μάλιστα περίμεναν να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που είχαν καταθέσει καθώς δεν έλαβαν την άδεια διαμονής. Στις εκτάσεις 3.500 στρεμμάτων του βρετανού καλλιτέχνη εργάζονταν 15 ώρες την ημέρα, τις πιο κρύες περιόδους του χρόνου, και πληρώνονταν μόλις τέσσερα ευρώ την ώρα κάνοντας μία δουλειά που τσακίζει τους μύες.
Οχι, δεν τους προσέλαβε ο 64χρονος τραγουδιστής. «Ο Στινγκ δεν γνώριζε τίποτε και πιστεύουμε ότι δεν βρισκόταν καν στην Ιταλία εκείνη την περίοδο», είπε ο εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας, Αντόνιο Σανγκερμάνο, «Ο ίδιος δεν είναι μέρος της έρευνάς μας. Αλλά αναζητούμε ποιος ακριβώς προσέλαβε αυτούς τους εργάτες στο κτήμα», τόνισε.
Οι εργάτες που δεν είχαν άδεια παραμονής στην Ιταλία, βρέθηκαν εκεί μέσω ενός κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών που τους διοχέτευε σε μια εταιρεία, η οποία με τη σειρά της, τους έστελνε σε διάφορα κτήματα στην Τοσκάνη, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του Στινγκ.
«Είμαι θλιμμένος και αναστατωμένος που μία ανεξάρτητη εταιρεία που διαχειρίζεται μερικά από τα κτήματά μας μπορεί να έχει εμπλακεί σε αμφίβολες πρακτικές εργασίας», δήλωσε ο μουσικός ζητώντας να δικαστούν οι υπεύθυνοι. «Παρότι αυτή η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρησή μας, ίσως επειδή έχει εμφανιστεί το όνομά μου στους τίτλους ειδήσεων να πέσει αναγκαστικά φως στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες στη βιομηχανία του κρασιού», προσέθεσε.
Ηδη οι ιταλικές Αρχές εξετάζουν συνολικά 11 υπόπτους και έχουν συλλάβει πέντε άτομα που κατηγορούνται για απάτη, κερδοφορία από παράνομη εργασία και πλαστογραφία. Η υπόθεση ήρθε στην αντίληψή των Αρχών όταν δύο αφρικανοί εργάτες απευθύνθηκαν στην Αστυνομία του Πράτο, στην Τοσκάνη. Και ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ξαφνικά προέκυψε το όνομα του Στινγκ.
*Ο Sting είναι ιδιοκτήτης του κτήματος τα τελευταία 20 χρόνια και διατηρεί επιχείρηση που πουλάει τα προϊόντα του, όπως κρασί, λάδι, φρούτα, λαχανικά, μέλι και σαλάμι. Μάλιστα ένα από τα κόκκινα κρασιά που παράγεται εκεί, το «Sister Moon», που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τραγούδι του, μπήκε φέτος στη λίστα με τα 100 καλύτερα κρασιά της Ιταλίας.