Το χάσμα μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποσοστού ανεργίας, που φτάνει στο 9%, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη.
Συγκεκριμένα, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται στο 23%, ενώ στους άνδρες, στο 14%.
Την τελευταία θέση όμως, καταλαμβάνει η Ελλάδα και στον «δείκτη ισότητας των φύλων» της ΕΕ. Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων η σχετική λίστα, που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στην ΕΕ των 28 χωρών.
Σύμφωνα με αυτόν, ο μέσος όρος των κρατών-μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 66,2, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει μόλις 50 βαθμούς και να κατατάσσεται στην χαμηλότερη βαθμίδα ισότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Επίσης, με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά ανδρών-γυναικών στην Ελλάδα φτάνει το 45,2%, ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%.
Τέλος, όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο κομμάτι της «μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι», γίνεται από γυναίκες. «Ξεχνάμε ότι ένας πολύ μεγάλος όγκος της συνολικά παρεχόμενης εργασίας στην οικονομία είναι η μη αμειβόμενη εργασία, που είναι αόρατη, γιατί πραγματοποιείται εντός του σπιτιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι επιτελείται από τις γυναίκες, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία δείχνουν ότι στον κόσμο συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76%», δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο, 105,5».