«Βόμβα» Κοντονή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο! Σε εμφάνισή του στη δημόσια τηλεόραση, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε πως έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τις παρεμβάσεις του σε μία σειρά από κρίσιμες υποθέσεις.
Μιλώντας συγκεκριμένα στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε σοβαρές τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών στην προανακριτική επιτροπή:
«Είναι σοβαρές καταθέσεις και από ό,τι έχουμε διαβάσει εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο ίδιος το έχει αρνηθεί. Εχει πει ότι όλα αυτά είναι αναληθή. Το λέω αυτό γιατί εδώ δεν είναι δικαστήριο», ήταν η ακριβής διατύπωση του πρώην υπουργού με την οποία ουσιαστικά έριξε στην «πυρά» τον (πρώην) «σύντροφο» Παπαγγελόπουλο.
Μαζί άλλωστε είχαν κάνει τις περιβόητες ανακοινώσεις έξω από τον φράχτη του Μαξίμου περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους» (θυμηθείτε τες στο βίντεο κάτω). Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει (ενώ έχει προηγηθεί και η στοχευμένη –κατά πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ– εκπαραθύρωση του κ. Κοντονή από την κυβέρνηση Τσίπρα στον ανασχηματισμό του Αυγούστου 2018).
Ο Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε επίσης πολύ σοβαρό το αίτημα του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης (και αντικαταστάτη του κ. Κοντονή στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα) Μιχάλη Καλογήρου.
«Θα πάμε σε κατηγορίες για ψευδορκία», παρατήρησε, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι κάποια από τις δύο πλευρές δεν λέει την αλήθεια.
Στην Προανακριτική «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης»
Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Κοντονής κατέθεσε την άποψή του και για το πώς θα γίνει η εξέταση των λεγόμενων «κουκουλοφόρων» μαρτύρων στην Προανακριτική, εκτιμώντας ότι οι δύο μάρτυρες θα καταθέσουν παρουσία δικαστικού λειτουργού σε έναν χώρο και η κατάθεσή τους θα ακούγεται, θα μεταδίδεται και θα υποβάλλονται ερωτήσεις.
Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», είναι υποχρεωμένοι πλέον να απαντήσουν σε όλα και δεν έχουν δικαίωμα να αλλοιώσουν ή να αποκρύψουν στοιχεία, τόνισε από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά, ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, Θανάσης Πλεύρης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM», ο κ. Πλεύρης ρωτήθηκε για την κλήτευση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, τις επόμενες ημέρες.
«Οι ίδιοι οι εισαγγελείς έχουν ρωτήσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές μάρτυρες τι έχουν να πουν για τη ρήση του κ. Πολάκη ότι “πιάστηκαν και κελάηδησαν”. Δηλαδή, οι ίδιοι οι εισαγγελείς έχουν αξιολογήσει αυτό ως σημαντικό σκέλος, υπό την έννοια, ότι σε ανύποπτη φάση, ο κ. Πολάκης είχε μια πληροφορία την οποία η Δικαιοσύνη την έμαθε πολύ αργότερα. Δηλαδή, ότι αυτοί οι άνθρωποι που μίλησαν βρίσκονταν σε σχέση εξάρτησης με τη Novartis. Οπότε αυτό είναι κάτι για το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε τον κ. Πολάκη. Οπως και τον κ. Τζανακόπουλο για την παρουσία του στον Αρειο Πάγο. Θα εξεταστούν λοιπόν τα δύο αυτά πρόσωπα», ανέφερε στην απάντησή του ο βουλευτής της ΝΔ.
Το χρονοδιάγραμμα
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «μπορεί σε αυτή τη δυναμική διαδικασία, αναλόγως και των αιτημάτων που θα θέσει ο κ. Παπαγγελόπουλος, να χρειαστεί να εξεταστούν και αυτά. Κατά βάση, όμως, η επιτροπή θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί μια παράταση 10 έως 15 ημερών».
Οσο για το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο εις βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Πλεύρης είπε: «Εμείς δεν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε την αντιπολίτευση. Ηδη, από χθες, θέσαμε αυτόν τον προβληματισμό, ο οποίος θα συζητηθεί εκτενώς τη Δευτέρα και, με βάση τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί, κατά την άποψή μας, πρέπει να διερευνηθούν κάποια επιπλέον θέματα για τα οποία ενδεχομένως δεν έχουμε εντολή από τη Βουλή. Οπότε αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και, αν χρειαστεί και καταλήξουμε, θα ζητηθεί νέα εντολή από τη Βουλή. Αν χρειαστεί.
»Το θέμα αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τώρα. Οπότε το πρώτο και σημαντικό είναι πιστοποιηθεί αν η εντολή που έχουμε πάρει από τη Βουλή μας καλύπτει ή όχι. Αν κριθεί ότι η εντολή που έχουμε λάβει δεν μας καλύπτει, τότε λίγο ως πολύ κινείται η ίδια διαδικασία που έγινε για τη συγκρότηση της επιτροπής, και δίνεται διευρυμένη εντολή. Επειδή αυτά τα θέματα όμως ξεπερνούν την επιτροπή και θα τεθούν υπόψη του προέδρου, ίσως χρειαστούν και γνωμοδοτήσεις. Ακόμα και αν σήμερα λέγαμε ότι χρειάζεται εντολή από την Ολομέλεια, αυτό δεν επηρεάζει τη λειτουργία της επιτροπής η οποία συνεχίζει κανονικά το έργο της», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.