Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, η περιουσία τους έφτασε το 1,5 τρισ. δολάρια εξαιτίας της ανόδου των μετοχών και των τιμών των ακινήτων, που έχει μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.
«Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της με τίτλο «Inequality Kills» (Η ανισότητα σκοτώνει).
Σύμφωνα με την οργάνωση, 163 εκατ. επιπλέον άνθρωποι έφτασαν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, την ώρα που οι πλούσιοι… πλούτιζαν χάρη στα δισεκατομμύρια που έδιναν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί επωφελήθηκαν επίσης της παγκόσμιας τηλεργασίας και της μεγάλης ανόδου των ηλεκτρονικών αγορών.
Το 2030, εκτιμάται ότι 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με λιγότερα από 5,5 δολάρια την ημέρα.
Το 99% των ανθρώπων είδε το εισόδημά του να μειώνεται από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο Ελον Μασκ και άλλοι εννέα κροίσοι έβγαζαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα!
Οπως αναφέρει ο Guardian, ο Μασκ αύξησε την περιουσία του 10 φορές το πρώτο 20μηνο της πανδημίας, φτάνοντας τα 294 δισ. δολάρια σύνολο, ξεπερνώντας τον Τζεφ Μπέζος στην κορυφή των πλουσιότερων του κόσμου.
Την ίδια περίοδο, η περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 67% στα 203 δισ. δολάρια, του Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατά 50% στα 118 δισ. δολάρια, ενώ του Μπιλ Γκέιτς, κατά 31% στα 137 δισ. δολάρια.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ο Μπερνάρ Αρνό της LVHM, o Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Λάρι Eλισον της Oracle.
Αν αποφάσιζαν να ξοδέψουν την περιουσία τους, θα έπρεπε να σκορπούν ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα για 414 χρόνια, για να τα καταφέρουν.
Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης» και των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων υγείας για όλους. Παράλληλα, η Oxfam συνιστά επίσης να μην παρεμποδίζεται η δημιουργία συνδικάτων και να αρθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ, λόγω των ανισοτήτων πεθαίνουν «τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι την ημέρα», αριθμό τον οποίο βασίζει στους θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην υγεία, της ενδοοικογενειακής βίας, της πείνας και της κλιματικής κρίσης.
«Eνας έκτακτος φόρος 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της πανδημίας οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι θα επέτρεπε να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες», ανέφερε ως παράδειγμα η Oxfam.
Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν συμβεί αυτό, «οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν οκτώ δισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με πριν την πανδημία».
«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια καταπληκτική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες έριχναν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές για να σώσουν την οικονομία, πολλά από τα οποία κατέληξαν στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων».
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τη μάχη, όχι μόνο κατά της πανδημίας, αλλά και για τους μεγάλους παγκόσμιους στόχους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.