Οταν ο Μάρτιν Σούλτς ανέλαβε τα ηνία του SPD, των γερμανών σοσιαλδημοκρατών, και μαζί την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα σε μία εκλογική νίκη απέναντι στην «παντοκράτορα» καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ δεν φανταζόταν ούτε αυτός ούτε τα στελέχη και οι ψηφοφόροι, την δίνη στην οποία θα στροβιλίζονταν το αμέσως επόμενο λεπτό της ανακοίνωσης των -καταστροφικών γι’ αυτούς- εκλογικών αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής. Το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων ετών ήταν γεγονός.
Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των exit polls, με την… πανωλεθρία να είναι δεδομένη, διέρρευσε η φήμη ότι ο Μάρτιν Σουλτς ήταν έτοιμος να παραιτηθεί. Ομως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε στην ομιλία του επικεφαλής του SPD με την οποία σχολίασε το αποτέλεσμα -εκεί απλώς ξεκαθάρισε ότι οι σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν στην αντιπολίτευση αφού δεν θα μετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Ετσι, άνοιξε μεν ο δρόμος για κυβέρνηση «Τζαμάικα», αλλά στο SPD έγινε (και γίνεται) της… Κορέας. Η απογοήτευση έφερε γκρίνια, δυσαρέσκεια και έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Σουλτς, ο οποίος βέβαια εξακολουθεί να θεωρεί ότι η θέση του, τουλάχιστον προς το παρόν, στην ηγεσία του κόμματος είναι διασφαλισμένη.
Αλλά τα «συντροφικά μαχαιρώματα» έχουν αρχίσει και μέρα με την ημέρα στελέχη βγαίνουν ανοικτά και του ζητούν να αναλάβει τις ευθύνες του για την βαριά ήττα και να παραιτηθεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου, Κλάους φον Ντονάνι, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση από τηλεοράσεως στον Σουλτς και τον κάλεσε ευθέωςνα παραιτηθεί. «Εξ’ αρχής ο Σουλτς ήταν εσφαλμένη επιλογή», δήλωσε ο 89χρονος Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο πρώτο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης, το ARD. «Ο Σουλτς δεν έχει ιδέα», είπε. «Δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα». Ο Ντονάνι τόνισε ότι ενώ είναι μέλος εδώ και 60 χρόνια του SPD, αυτή τη φορά δεν το ψήφισε λόγω του Σουλτς. Και κάλεσε το κόμμα του να αναγνωρίσει «ότι με τον Σουλτς δεν θα μπορέσει να κάνει νέα αρχή. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο Σουλτς. Πρέπει να παραιτηθεί και να ανοίξει δρόμο χώρο στους νεότερους».
Πυρά και από τον πρώην επικεφαλής του SPD
Στις επικριτικές φωνές ήρθε να προστεθεί κι εκείνη του πρώην προέδρου του SPD, Φραντς Μίντεφερινγκ, ο οποίος αμφισβήτησε την απόφαση του Σουλτς να αναθέσει την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην απερχόμενη υπουργό Εργασίας, Αντρέα Νάλες, αντί να την αναλάβει ο ίδιος, όπως πολλοί ήλπιζαν. Δεν μπορεί να διαχωρίζεται το κόμμα από την κοινοβουλευτική ομάδα του, τόνισε. «Η στρατηγική της αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι σαφής. Δεν μπορεί να κατευθύνεται από δύο κέντρα, περιπλέκονται τα πράγματα».
Ο Σρέντερ για τον μεγάλο συνασπισμό
Αμφιβολίες γι’ άλλη μια απόφαση της ηγεσίας του SPD, τη βιαστική απόρριψη του ενδεχομένου νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, εξέφρασε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Δεν ξέρω αν ήταν λογικό», είπε ο πρώην πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλεια στο Βερολίνο. Ο Σρέντερ περιμένει ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Κεντροδεξίας, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων θα αποδώσουν στο τέλος καρπούς. «Πιστεύω ότι θα επιβληθούν στους εαυτούς τους και θα το κάνουν», είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα ξανά στις κάλπες. «Σε μια δημοκρατία δεν μπορείς να πεις στο λαό: “Δυστυχώς ψηφίσατε λάθος, ξαναπροσπαθείστε”».
Θέμα ηγεσίας, πάντως, στους Σοσιαλδημοκράτες είναι δύσκολο να τεθεί πριν τις τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία στα μέσα Οκτωβρίου, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Στέφαν Βάιλ, έσπευσε να στηρίξει τον πρόεδρο του SPD. Ενόψει των δύσκολων επικείμενων εσωτερικών διαβουλεύσεων«χρειαζόμαστε έναν αρχηγό κόμματος με μεγάλη ικανότητα συσπείρωσης. Κι είμαι πεπεισμένος ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι ο καλύτερος εν προκειμένω», δήλωσε στη Handelsblatt. Ο Βάιλ εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο Σουλτς θα παραμείνει στο πόστο του και μετά το συνέδριο του κόμματος. «Στο Βερολίνο», είπε, «υποτιμούν το μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ πολλών μελών του κόμματος με τον αρχηγό του».