Είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και, για τους λάτρεις των πτηνών, είναι η ομορφιά των ουρανών. Αλλά στην Κύπρο, όπου η χρήση δολωμάτων με δηλητήριο (για διάφορες χρήσεις) έχει ουσιαστικά εξαφανίσει τον γύπα από το νησί, οι ακτιβιστές έχουν αναλάβει δράση.
«Σε όλο το νησί είχαμε μόλις οκτώ», λέει η Μέλπω Αποστολίδου, που δουλεύει στην περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση BirdLife Cyprus και συντονίζει το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργο «Life with vultures» για τη διάσωση του άγριου πτηνού που κάποτε άκμαζε, αλλά τώρα δεν το βρίσκεις ούτε με… κιάλια. «Είναι ο χαμηλότερος αριθμός αυτού του είδους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη».
Για τη διάσωση και ενίσχυση του πλέον απειλούμενου αρπακτικού πτηνού του νησιού της Μεσογείου μεταφέρθηκαν από την Ισπανία οκτώ γύπες, οι οποίοι απελευθερώθηκαν στη φύση. Για τους ορνιθολόγους, ήρθαν την πιο κατάλληλη στιγμή. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε η κυρία Αποστολίδου στην Ελενα Σμιθ του Guardian. «Η αναπαραγωγή τους είναι ζωτικής σημασίας. Απελευθερώσαμε 15 πουλιά τον Σεπτέμβριο και θα φέρουμε άλλα 15 τον επόμενο μήνα για να τα απελευθερώσουμε, επίσης, την άνοιξη».
Η αλλαγή των τεχνικών εκτροφής και η μείωση των βασικών διαθέσιμων τροφών ευθύνονται, εν μέρει, για την εξαφάνιση ενός πτηνού του οποίου ο ρόλος ως ανακυκλωτή πτωμάτων ζώων θεωρείται απαραίτητος στη φύση.
Στην Κύπρο, γράφει ο Guardian, η χρήση απαγορευμένων ζιζανιοκτόνων γίνεται αιτία θανάτου για αλεπούδες, σκυλιά, αλλά και γύπες, αφού και εκείνοι με τη σειρά τους τρώνε τα πτώματα των ζώων που πέθαναν από το δηλητήριο.
Τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός των γυπών μειώθηκε κατακόρυφα. «Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα», λέει ο Νίκος Κασίνης, από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του νησιού. Αποικίες με γύπες υπήρχαν για πολλούς αιώνες στην Κύπρο, αλλά πλέον διακρίνεται μόνο μια φωλιά ψηλά στους βράχους της Επισκοπής.
Ο κ. Κασίνης είπε ότι οι Αρχές προσπάθησαν να βοηθήσουν δημιουργώντας σταθμούς σίτισης για τα πουλιά. Σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και δηλητηριασμένων θυμάτων έψαξαν μεγάλες εκτάσεις αγροτικών περιοχών. Η διάσωση του είδους είναι πολύτιμη για τη φύση και ενδεικτική της συνολικής υγείας του τοπικού οικοσυστήματος, λένε οι οικολόγοι.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι γύπες όχι μόνο παρέχουν αυτό που το έργο της ΕΕ περιέγραψε ως «μια οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη υπηρεσία διάθεσης σφαγίων», αλλά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της εξάπλωσης ασθενειών όπως η λύσσα.
Η Ισπανία διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό γυπών στην Ευρώπη – γι’ αυτό, άλλωστε, εισήχθησαν στην Κύπρο και αφέθηκαν να πετάξουν ελεύθεροι στα βουνά βόρεια της παραλιακής πόλης της Λεμεσού. «Θα τους παρακολουθούμε στενά», είπε η κυρία Αποστολίδου, προσθέτοντας ότι στους γύπες τοποθετήθηκαν GPS για να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους.
«Τα ισπανικά άγρια πτηνά είναι νεαρά και είναι πολύ σημαντικό να αναμειγνύονται με τα δικά μας και να μαθαίνουν. Μέχρι στιγμής, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι, αν και είναι ακόμη νωρίς, ορισμένοι από αυτούς κάνουν ακριβώς αυτό που πρέπει».
Στην Ελλάδα, όπως και στη Βουλγαρία, οι τοπικοί πληθυσμοί υπήρξαν κάποτε επίσης επικίνδυνα χαμηλοί, τώρα όμως έχουν σταδιακά αποκατασταθεί. Αλλά με τους αριθμούς να είναι τόσο χαμηλοί στην Κύπρο, οι ακτιβιστές λένε ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι αισιόδοξοι.
«Φανταστείτε να μην είχαμε φέρει καθόλου πουλιά», λέει η κ. Αποστολίδου. «Ο γύπας θα είχε εξαφανιστεί τελείως. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του προβλήματος της δηλητηρίασης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».