Ο εικαστικός Μαουρίς Κορνέλις Εσερ είχε πει ότι δεν χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες, επειδή τα όνειρά του είναι από μόνα τους τρομερά. Ε, λοιπόν, αν τα όνειρά του έμοιαζαν, έστω και λίγο, με ένα νέο βιβλιοπωλείο στη νοτιοδυτική Κίνα, που σχεδιάστηκε με βάση τα έργα του ολλανδού καλλιτέχνη, τότε είχε απόλυτο δίκιο.
Στην επαρχία Σετσουάν βρίσκεται το Dujiangyan Zhongshuge, ένα ξεχωριστό κατασκεύασμα, που δεν μοιάζει με πολλά άλλα κτίρια, πόσο μάλλον με τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία. Στο εσωτερικό του, οι ελικοειδείς σκάλες, οι αψιδωτές πύλες και οι πολύ έξυπνα τοποθετημένοι καθρέπτες συνεργάζονται, για να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση, σαν αυτή που δημιουργεί ο Εσερ στο έργο του «Σχετικότητα».
Πέρα από τα σουρεαλιστικά σκίτσα του Εσερ, ο αρχιτέκτονας Λι Ζιανγκ και ιδρυτής της εταιρείας X+Living, σχεδίασε το τεράστιο βιβλιοπωλείο παίρνοντας έμπνευση από το ιστορικό σύστημα άρδευσης της Ντουτζιανγκιάν, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
«Φέραμε το τοπικό τοπίο μέσα στον εσωτερικό χώρο», δήλωσε ο Λι, συμπληρώνοντας «Το project βρίσκεται στην Ντουτζιανγκιάν, που για χιλιάδες χρόνια παρείχε νερό στην επαρχία Σετσουάν, οπότε στα ράφια διακρίνεται η κατασκευή του φράγματος».
Οπως και τα υπόλοιπα παραρτήματα της Zhongshuge, έτσι και το κατάστημα στην Ντουτζιανγκιάν, έχει οροφή-καθρέπτη, που κάνει το ταβάνι και τα πανύψηλα ράφια να μοιάζουν χιλιάδες μέτρα μακριά. Το πάτωμα, το οποίο αντικατοπτρίζεται στην οροφή, είναι κατάμαυρο, κάνοντας τα τραπέζια που είναι διασκορπισμένα σε αυτό να μοιάζουν με βάρκες που πλέον σε μια λίμνη.
Βέβαια, το βιβλιοπωλείο των 10.000 τετραγωνικών μέτρων δεν ξεχωρίζει αποκλειστικά για τη σουρεαλιστική αρχιτεκτονική του. Παρότι τα βιβλία που βρίσκονται στα ψηλότερα ράφια είναι μόνο διακοσμητικά, ένας επισκέπτης θα βρει 80.000 τίτλους από 20.000 διαφορετικές κατηγορίες, αλλά και κάποια θεματικά δωμάτια.
Για παράδειγμα, το παιδικό αναγνωστήριο είναι γεμάτο με αφίσες αξιαγάπητων πάντα, ράφια από μπαμπού και πολύχρωμα μαξιλάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian.
Οπως είναι προφανές και από τα αποτελέσματα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η X+Living σχεδίασε ένα βιβλιοπωλείο: η εταιρεία είχε επιμεληθεί τα παραρτήματα της Zhongshuge σε άλλες τέσσερεις κινεζικές πόλεις.
Το κατάστημα στη Γιανγκ Τζου επίσης χρησιμοποιεί την τεχνική της οροφής-καθρέπτη και αψιδωτά ράφια, για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός ατελείωτου τούνελ βιβλίων, ενώ το παράρτημα στην Τσονγκτσίνγκ αντλεί και αυτό έμπνευση από τα σχέδια του Εσερ.
Μιλώντας για τα έργα του στο περιοδικό Architectural Digest, o Λι Ζιανγκ εξήγησε το σκεπτικό του: «Οι πελάτες ζήτησαν από εμένα και την ομάδα μου να φτιάξουμε ένα βιβλιοπωλείο που είναι παράλληλα και αξιοθέατο. Το γυάλινο ταβάνι διαστέλλει τον χώρο και παράλληλα δημιουργεί κάτι που μοιάζει περισσότερο φανταστικό, παρά αληθινό».