Συνάντηση με πρώην υπουργό Παιδείας και νυν αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, είχε την Τρίτη η υπουργός Νίκη Κεραμέως, σε αναζήτηση κοινού τόπου για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η συνάντηση στο υπουργείο διήρκεσε περίπου δύο ώρες και έδωσε την ευκαιρία να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις των δύο πλευρών μετά την πρόσφατη σύγκρουση που είχαν (περισσότερα εδώ).
Το πρώτο τετ α τετ Κεραμέως – Φίλη κύλησε σε θετικό κλίμα και παρότι αναγνωρίστηκε πως υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, κοινή ήταν η βούληση να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε έναν τόσο σημαντικό τομέα όπως αυτός της εκπαίδευσης .
«Για την κυβέρνηση, η Παιδεία είναι ίσως το σπουδαιότερο όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν ζητούμενο για εμάς να ξεκινήσει ο διάλογος νωρίς», σημείωσε η υπουργός Παιδείας. «Προφανώς», είπε, «υπάρχουν ιδεολογικές αποστάσεις και ιδεολογικές διαφορές. Θέλουμε όμως να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις ειδικά στα θέματα Παιδείας. Να σκεφτούμε πάνω από κόμματα, για τους μαθητές, τους φοιτητές και την εκπαίδευση».
«Υπάρχει απόσταση», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Φίλης, «θέλουμε, όμως, να γίνεται διάλογος και να επιδιώκονται συγκλίσεις. Η Παιδεία για μας είναι κοινό καλό».
«Ηρθαμε στον διάλογο για να υπερασπιστούμε την πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις για αλλαγές, γιατί προφανώς μπορεί να χρειαστούν, με βάση τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει με τις δυνατότητες που έχει πλέον η χώρα μας εκτός μνημονίων, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση της ανάπτυξης, από την εκπαίδευση των μνημονίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός για να επαναλάβει την ανάγκη μόνιμων διορισμών: «εφόσον υπάρχουν κενά υπάρχει ανάγκη διορισμών».
«Οι επιλογές στα οικονομικά έγιναν σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπ´ όψιν», σημείωσε με τη σειρά της η κυρία Κεραμέως.
Την επόμενη εβδομάδα η υπουργός θα έχει αντίστοιχες συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων κομμάτων, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου του υπουργείου.