Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση του σκορ στον διαρκή αγώνα ζωής ή θανάτου που δίνει η νομενκλατούρα του ΚΚ Κίνας εναντίον των Κροίσων δικής της κοπής. Επειτα από τις εκκαθαρισθείσες περιπτώσεις του Γουάνγκ Ξινγκ, της εταιρείας Meituan, και του Τζακ Μα, των εταιρειών Alibaba και Αnt, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πήρε προβάδισμα ασφαλείας στο ματς. Ωστόσο ο πρόεδρος σημείωσε και τρίτο τέρμα, καθώς ο Ζανγκ Γιμίνγκ, CEO της TikTok, παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της κινεζικής ψηφιακής πλατφόρμας δηλώνοντας ότι δεν είναι και τόσο πολύ φίλος των σόσιαλ μίντια.
Πρόκειται για έναν νεαρό μεν επιχειρηματία, ο οποίος όμως συγκαταλέγεται στους πέντε πιο πλούσιους πολίτες της Κίνας. Ο Γιμίνγκ έφυγε από το πόστο του οικειοθελώς υποτίθεται, αλλά όλα τα Δυτικά Μέσα είναι βέβαια ότι πίσω από την απόφασή του βρίσκεται η επίθεση που έχουν ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές τόσο για τον έλεγχο της τεχνολογίας καθαυτής όσο και για το πολιτικό «συμμάζεμα» των κινέζων Κροίσων, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το σύστημα της νομενκλατούρας τους εξέθρεψε.
Χάρη στη λαμπρή ιδέα τού TikTok, μόλις στα 38 χρόνια του ο Γιμίνγκ απέκτησε προσωπική περιουσία 36 δισ. δολαρίων. «Συγγνώμην, αλλά δεν έχω τις ιδιότητες ενός διευθυντή, για αυτόν τον λόγο παραιτούμαι από διευθύνων σύμβουλος» δήλωσε ο Γιμίνγκ. Η TikTok έχει 700 εκατομμύρια χρήστες και 100.000 υπαλλήλους. «Προτιμώ τις μοναχικές δραστηριότητες, όπως το σέρφινγκ στο διαδίκτυο, την ανάγνωση, την ακρόαση μουσικής, τη δημιουργική σκέψη» διεμήνυσε ο Γιμίνγκ, ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος στην εταιρεία του αλλά ανενεργός, αφού θα αποστασιοποιηθεί από τον μακρόχρονο σχεδιασμό και από την καθημερινή τριβή με τη διαχείριση του προϊόντος του.
Η παραίτησή του από τη θέση του CEO θα ισχύσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση στην εποχή του αντικαταστάτη του, Λιάνγκ Ρούμπο. Ο Γιμίνγκ είναι πτυχιούχος Μικροηλεκτρονικής, θεωρείται ιδιοφυΐα στους αλγορίθμους και στην τεχνητή νοημοσύνη και έχει σχεδιάσει προσωπικά την τεχνολογική υποδομή της πλατφόρμας του. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει την TikTok για κατασκοπεία εκ μέρους του Πεκίνου εις βάρος αμερικανών χρηστών. Η υποχώρηση του Γιμίνγκ στο αδρανές παρασκήνιο απηχεί τους φόβους του ΚΚΚ ότι, υπό κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την TikTok ως εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.