Οι φωτοβολίδες-αντίμετρα του ισραηλινού στρατού φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό στη Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Ammar Awad
Επικαιρότητα

Στην καρδιά της Πόλης της Γάζας επιχειρεί πλέον ο ισραηλινός στρατός

«Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων» ξεκαθάρισε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε τις επιτυχίες των IDF στον πόλεμο για την εξάρθρωση των τρομοκρατών της Χαμάς
Protagon Team

Η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή κατακτά, σπιθαμή προς σπιθαμή, τα εδάφη των τρομοκρατών της Χαμάς: ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί πλέον στο κέντρο της Πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, όπου όμως η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων γίνεται όλο και πιο ζοφερή έπειτα από έναν μήνα φονικού πολέμου – ήταν 7 Οκτωβρίου 2023 όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τη φρικτή επίθεσή της κατά ισραηλινών, και όχι μόνο, αμάχων.

Τα στρατεύματα βρίσκονται πλέον «στην καρδιά» της Πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, όπου οι χερσαίες μάχες και η εκστρατεία βομβαρδισμού εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για «να καταστραφεί η Χαμάς», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε πως ο Γιαχία Σινουάρ, ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πλέον παγιδευμένος στο καταφύγιό του, χωρίς να μπορεί να διαφύγει – «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να έχει επαφή με τους συνεργάτες του», είπε.

«Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι απήχθησαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου: τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά την επίθεση αυτή, στην πλειονότητά τους άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, η οποία ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 10.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι και ανάμεσα στους οποίους 4.237 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το «υπουργείο» Υγείας της Χαμάς.

Για να δώσει και έναν ακόμα πιο δραματικό τόνο, η υπηρεσία επικοινωνίας της Χαμάς στη Γάζα υποστήριξε επίσης μέσω της πλατφόρμας Telegram πως τα κοιμητήρια στο έδαφος «είναι υπερπλήρη και δεν υπάρχει πια χώρος για τις ταφές».

Σε κάθε περίπτωση η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας είναι τρομακτική, ένα όνειδος για την ανθρωπότητα –ήταν και όλα αυτά τα χρόνια οπότε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε μια στενή λωρίδα γης, εξαιτίας της επικράτησης των εξτρεμιστών της Χαμάς, αλλά τώρα η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς στην ανέχεια ήρθαν να προστεθούν οι βόμβες και οι σφαίρες.

Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πολλαπλασιάστηκαν από την πλευρά του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ηγετών του αραβικού κόσμου και άλλων χωρών.

«Τα αδιάκοπα αιτήματά μας για άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός έμειναν αναπάντητα», ανέφερε το βράδυ της Τρίτης η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία ανακοίνωσε το θάνατο ενός εργαζομένου της σε βομβαρδισμό εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού του Σάτι, στην περιφέρεια της Πόλης της Γάζας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε τα μέρη να βάλουν τέλος στα βάσανα των αμάχων και εξέφρασε τη λύπη της για μια «ηθική αποτυχία». Ο οργανισμός αυτός ανακοίνωσε χθες πως μία από τις οχηματοπομπές της με ανθρωπιστική βοήθεια προς το νοσοκομείο Αλ-Κουντς της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου έγινε στόχος πυρών, την προέλευση των οποίων δεν διευκρίνισε.

«Δεν είναι οι συνθήκες στις οποίες μπορεί να δουλέψει το ανθρωπιστικό προσωπικό», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σόμπουργκ, τοπικός αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), το οποίο πάντως επικαλείται τους αριθμούς του «υπουργείου» Υγείας της Χαμάς, 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου.

Η ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός απορρίφθηκε επίσης από τις ΗΠΑ, συμμάχους του Ισραήλ, οι οποίες προτείνουν μάλλον «ανθρωπιστικές παύσεις» και επιμένουν «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Τόκιο, επιδιώκουν σήμερα να απευθύνουν κοινή έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις».

Για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, η απελπισία είναι έντονη έπειτα από ένα μήνα αδιάκοπων βομβαρδισμών.

«Σταματήστε αυτή τη μηχανή της καταστροφής. Σώστε μας», ζήτησε χθες ο Χισάμ Κούλαμπ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που οι βομβαρδισμοί τον βρήκαν και στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του εδάφους.

Στο Ισραήλ, ο πληθυσμός απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε τραύμα στη χώρα.

«Οι ωμότητες άφησαν μια τρομερή ουλή, τραύματα σε προσωπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Ασερ Κοέν, ο πρόεδρος του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, πτυχιούχοι του οποίου σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.