Ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Πιερ Μοσκοβισί

Ενώ κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν (;) λύση μέσα σε όλο και πιο στενά χρονικά περιθώρια, ο ευρωπαίος επίτροπος έρχεται εν μέσω θετικών αποτελεσμάτων της Κομισιόν για την Ελλάδα
Protagon Team

Ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί πρόκειται να έλθει στην Αθήνα την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου για συνομιλίες, όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή και τις -θετικές για την Ελλάδα- χειμερινές προβλέψεις της ΕΕ.

Ο Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στόχος των δύο ραντεβού είναι -κατά δήλωσή του- να «βοηθήσει στην προώθηση της κατάστασης».

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία για την Ελλάδα. Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του Euronews στις Βρυξέλλες επεσήμανε ότι «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν». Ωστόσο, τόνισε ότι «τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι πρόκειται για έναν σημαντικό εταίρο, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συμπορευθεί. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, οι αριθμοί είναι στο τραπέζι «και δείχνουν ότι μέχρι τώρα υπάρχει μια υπεραπόδοση της Ελλάδας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους». Οπως είπε, πρόκειται για έναν στόχο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. «Οι αριθμοί μας ήταν πάντα σωστοί, ακόμη κι όταν δεν ήταν ευνοϊκοί. Αρα, κάθε εταίρος οφείλει να εργαστεί στη βάση αυτή, διότι είναι η βάση του στόχου και η πρόβλεψη».

Η επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου έρχεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές προσπαθούν να υπάρξει συμφωνία για τα (επιπλέον) μέτρα ώστε να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση -μια υπόθεση που έπρεπε να έχει κλείσει, όπως είχε ορίσει το χρονοδιάγραμμα ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, στις 5 Δεκεμβρίου 2016…

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τα μέτρα έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, αν θέλουν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση οι ημερομηνίες θα πάνε ακόμα πιο πίσω. Παράλληλα, η κυβέρνηση από τη μία φέρεται να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να μικρύνει έστω και λίγο ο κατάλογος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει και από την άλλη προσβλέπει σε νέα συνάντηση (ακόμα και σε έκτακτο Eurogroup) πριν από τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Παραταύτα, δεν είναι καν σαφές πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί. Κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο επικαλούταν ο ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, που όμως δεν οδήγησαν σε κάποια τηλεδιάσκεψη, όπως αναμενόταν αρχικά να συμβεί το απόγευμα της Κυριακής.

Οπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά στο 2018. Ακόμη απαιτούν την ψήφιση προληπτικών μέτρων από φέτος, προκειμένου να εφαρμοστούν σε περίπτωση που πιάσει τους στόχους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει από το 2018 το αφορολόγητο στα 5.900-6.000 ευρώ, ενώ για το 2019 στο στόχαστρο μπαίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, με περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Προβλέψεις της Κομισιόν

Εν τω μεταξύ δόθηκαν στη δημοσιότητα οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016, ενώ προβλέπει θετική πορεία για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016, με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμέναμε». Οπως πρόσθεσε, «οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις εξαρτώνται από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος βοήθειας» ενώ επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», στη βάση των σωστών αριθμών.

Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα για το 2016 βλέπει ανάπτυξη 0,3% έναντι ύφεσης 0,3%. Για το 2017 και το 2018 βλέπει ανάπτυξη στο 2,7% και στο 3,1%, αντίστοιχα, χωρίς μεταβολή από τις αρχικές προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, για το 2016 το εκτιμά σε 1,1% έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 2,5%. Το 2017 προβλέπεται ότι θα μείνει σταθερό στο 1,1% ενώ το 2018 θα καταγραφεί πλεόνασμα 0,7%.

Πορεία (μικρής) αποκλιμάκωσης βλέπει η Κομισιόν για το χρέος που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016 (181,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις), το 2017 στο 177,2% και το 2018 στο 170,6%.

Πτωτική πορεία βλέπει και για την ανεργία από 23,4% το 2016, στο 22% το 2017 και στο 20,3% το 2018.

Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μηδενικός το 2016, 1,3% το 2017 και 1% το 2018.

Ντομπρόφσκις: «Εντός τροχιάς το πρόγραμμα»

Σε μία άλλη εξέλιξη, ευθύνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επέρριψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, υποστηρίζοντας πως η απαισιοδοξία του Ταμείου και η επιμονή του στις προβλέψεις του προβληματίζουν τη διαπραγμάτευση.

«Το ελληνικό πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό είναι εντός τροχιάς», όμως «το πρόβλημα είναι πως το ΔΝΤ έρχεται με πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Φρανκφούρτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σχολίασε μάλιστα πως το Ταμείο «δεν διορθώνει τις προβλέψεις του με βάση τα γεγονότα, με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα» που καταγράφει η ελληνική οικονομία, ενώ πρόσθεσε πως εάν υπάρξει συνολική προσπάθεια η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η βασική εκτίμηση των Βρυξελλών είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει «σε συνεργασία με το ΔΝΤ», αποφεύγοντας πάντως να τοποθετηθεί σαφώς για το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις Ντομπρόφσκις ουσιαστικά περιγράφουν το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και το ΔΝΤ.