Αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο του αεροδρομίου στα «πράσινα φανάρια» της Χαλκιδικής | INTIMENEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Στην Αθήνα οι αγρότες για το συλλαλητήριο της Τρίτης

Ακαρπη χαρακτηρίζουν τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των αγροτών - Καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη
Protagon Team

Αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους παραμένουν οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, προαναγγέλλοντας παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη, ενώ από τις 30 Ιανουαρίου παραμένει κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης.

Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των αγροτών της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή, «δεν προέκυψε τίποτα θετικό», όπως δήλωσαν οι ίδιοι. «Από τη συζήτηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα θετικό για τα αιτήματα τα οποία υποβλήθηκαν», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

«Είμαστε 15-20 μέρες στα μπλόκα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Αν μέρος του πλαισίου αυτού το ικανοποιούσε η κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να πάρουμε ανάσες επιβίωσης», υπογράμμισε ο ίδιος. «Φέτος δεν υπήρξε καμία δέσμευση, με την άρνηση της κυβέρνησης να εδράζεται στις δεσμεύσεις που έχουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική», πρόσθεσε.

Γι΄αυτό και οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με το συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, όπως τόνισε ο κ. Μπούτας, ενώ οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας περιμένουν από την κυβέρνηση να ορίσει ημερομηνία συνάντησης είτε με τον πρωθυπουργό, είτε με τον αντιπρόεδρο και τους αρμόδιους υπουργούς.

Διαφορετική εικόνα της συνάντησης που είχαν με τους εκπροσώπους των αγροτών παρουσίασαν από την πλευρά τους τα κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Ωστόσο υπογράμμισαν ότι «μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούν να αλλάξουν».

Τονίζοντας ότι «σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εν όψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς» ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε το 2016 ως τη χρονιά που «έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολόγητου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών στα 5.000 ευρώ. Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι το αφορολόγητο ατομικό εισόδημα θα είναι αυτό που έχει ψηφιστεί, δηλαδή από 8.860 ευρώ για αγρότες χωρίς παιδιά μέχρι 9.550 ευρώ για αγρότες με παιδιά.

Σύμφωνα με την ίδια, το αίτημα για το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ που διεκδικούν οι αγρότες εξετάζεται. «Μπορεί να έχουμε τη βούληση, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να γίνει τεχνικά», σχολίασε ενώ σημείωσε «ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

Εκκληση από τους ναυτικούς προς αγρότες και κυβέρνηση

Διπλή έκκληση προς τους αγρότες αλλά και προς την κυβέρνηση απευθύνει ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τον κλάδο.

Ζητούν από τους αγρότες να σταματήσουν να αποτελούν τροχοπέδη για άλλους κλάδους, και από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στο έντονο πλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι ναυτικοί πράκτορες στο έργο τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε μια συνεχή δίνη προβλημάτων που προέρχονται από μη σωστές επιλογές – εφαρμογές. Τα οικονομικά προβλήματα ταλανίζουν όλη την Ελλάδα και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Η σύμπραξη των πολιτών είναι δεδομένη λόγω του κοινού παρονομαστή», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΟΠΝΕ) Βασίλης Καμπάκης.