Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC
Επικαιρότητα

Στην Αθήνα τελικά η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν

Γιατί άλλαξε η πόλη του ραντεβού των δύο ηγετών στις 7 Δεκεμβρίου. «Διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα», το σχόλιο του Πρωθυπουργού
Protagon Team

Στην Αθήνα, και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε σχετική ανακοίνωση προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» οι βασικοί λόγοι της αλλαγής είναι οργανωτικοί.

Στη συνάντηση με τον Ερντογάν αναφέρθηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του από τη Γερμανία, όπου για την Τρίτη είναι προγραμματισμένο ραντεβού του με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη “θετική” ατζέντα».

«Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική στάση της έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente. Εχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις μας. Εχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τη Δευτέρα, ύστερα από διακοπή τριών ετών και εννέα μηνών πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι δύο χώρες συμφώνησαν στην επανάληψη της εφαρμογής των μέτρων που βρίσκονται στον κατάλογο και είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με την Αθήνα αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ για το 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ που καταρτίσθηκε το 2010 (όπως οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας – Εσκί Σεχίρ).

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι «από τα αναγραφόμενα σε μερίδα του τουρκικού Τύπου σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης, δεν είναι ακριβή όσα δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω πλαίσιο.