Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη νέα δομή της κυβέρνησης (δείτε το ολόκληρο εδώ), το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη μεταφορά στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικών αρμοδιοτήτων που ήταν διασκορπισμένες σε άλλα υπουργεία, καθώς επίσης και τη μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πιο αναλυτικά, στο αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπηρεσίες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης οι διευθύνσεις και τα συστήματα για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.
Στο νέο υπουργείο υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας η ηλεκτρονική διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ και από το υπουργείο Παιδείας η εταιρεία «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας» και το «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου».
Στο άρθρο 2 του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται συγχώνευση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής σε νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο νέο υπουργείο.
Με το 3ο άρθρο συγχωνεύεται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το Εσωτερικών και μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στο άρθρο 5 ορίζεται ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό.
Τα πρώτα νομοσχέδια
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα είναι το νομοσχέδιο για την λειτουργία της Κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές – διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα, ενώ ρύθμιση θα υπάρξει και για τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους.
Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 22/7 με την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση
Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές άμεσης εφαρμογής στη ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως πχ η ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους.
Ανάμεσα σε άλλα θα υπάρχουν ρυθμίσεις φορολογικών ελαφρύνσεων για τους μικρομεσαίους και μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
Στόχος του Πρωθυπουργού είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, και οι ρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2020.
Κομμένοι οι συγγενείς
Την Τετάρτη, συνεδριάζει στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Οπως είναι γνωστό, θα είναι η πρώτη και τελευταία φορά που το υπουργικό συνεδράζει στη Βουλή, καθώς οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης για πρώτη και τελευταία φορά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους υπουργούς του θα μεταδοθεί ζωντανά, καθώς στη συνέχεια όλες οι συνεδριάσεις θα είναι κλειστές.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης στο παρθενικό Υπουργικό της κυβέρνησής του.
Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.
Στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.
Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.