Την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για το Gay Pride, με αποκορύφωμα το απόγευμα του Σαββάτου τη γιορτή στο Λευκό Πύργο και την παρέλαση. Το βράδυ της Πέμπτης έγινε στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου η αγρυπνία ως «αντίδραση στην διοργάνωση Gay Pride στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη μας». Τη διοργάνωση ανέλαβαν Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία, υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου. Στο site της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πάντως, δεν υπήρχε κάποια σχετική ανακοίνωση.
Όλοι θυμόμασταν την περσινή αγρυπνία, η οποία άφησε εποχή. Συγκέντρωσε πάρα πολύ κόσμο, ενώ ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πόλη των παραδόσεων, πόλη των αγίων», και ρώτησε: «Γιατί λοιπόν εσείς, όποιοι είστε, θέλετε να πειράξετε, κατά διαβολικήν επίδραση, αυτό που εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί πιστεύουμε και το δείχνουμε με τη συμμετοχή στη ζωή της εκκλησίας, τις Κυριακές, στις πανηγύρεις, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, όπως σε όλη την Ελλάδα, αλλά εμείς μιλάμε αυτήν την ώρα ιδιαίτερα για την πόλη μας, γιατί; Γιατί αυτός είναι ο πειρασμός». Κι επειδή η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολη συγκυρία, δεν είπε τίποτε «για τον πειρασμό», αν και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί στην εκκλησία.
Το Gay Pride, πάντως, πέρσι σημείωσε μεγάλη επιτυχία, όπως και αγρυπνία εναντίον του.
Το βράδυ της Πέμπτης, όμως, η Αχειροποίητος ήταν άδεια. Απελπιστικά άδεια. Η εκκλησία είναι ένα από τα 15 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνονται, ως σύνολο από το 1988, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ναός εκπληκτικής ομορφιάς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκαλεί δέος με τη μεγαλοπρέπεια και το μέγεθός του. Με το ζόρι γύρω στα 50 άτομα βρίσκονταν εκεί στις 9, ώρα έναρξης της αγρυπνίας. Μέχρι τις 10, δεν θα πέρασαν περισσότερα από 100.
Εμφανώς απογοητευμένοι οι εθελοντές που διένειμαν έξω από το ναό ένα χαρτί με τυπωμένο άρθρο του Μακαριστού Αρχιμανδρίτη πατρός Επιφανίου Θεοδωροπούλου με τίτλο «Είναι οι προγαμιαίες σχέσεις πορνεία;». «Φέτος δεν οργανωθήκαμε καλά», ήταν το συμπέρασμα από τις συζητήσεις. «Πέρσι είχαμε 1.500 άτομα εδώ μέσα. Με τους περαστικούς, μπορεί και να έφτασαν τα 2.000. Τώρα δεν κάναμε καλή δουλειά».
Ο κόσμος θα σας εξέπληττε. Υπήρχαν κάποιοι πιστοί μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά υπήρχε κι αρκετός νέος κόσμος. Ακόμη και γυναίκες με μπλούζες με την πλάτη έξω, παντελόνια, νεαρές με μοδάτα παπούτσια, άντρες με την τσάντα από τη δουλειά γραφείου. Μόνοι τους οι περισσότεροι, στην υποβλητική ησυχία της Αχειροποιήτου, παρακολουθούσαν τη λειτουργία σιωπηλά, διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της εκκλησίας – μνημείου. Αδύνατο να βγάλω φωτογραφίες μέσα σε τόσο ήρεμο περιβάλλον: μόλις άστραψε το φλας, κάποιοι στράφηκαν προς το μέρος μου και μου τόνισαν αυστηρά ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες.
Ρώτησα κάποιον από τους εθελοντές των Χριστιανικών Σωματείων (νεαρότατος!) σχετικά με το άρθρο με τις προγαμιαίες σχέσεις που διανεμόταν. Μου μίλησε για την αμαρτία. Μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω εάν αφορά και τον δεύτερο ή τον τρίτο γάμο, αλλά δεν ενέδωσα. Διαβάζοντάς το, όμως, είδα με έκπληξη ότι αναφέρει την περίπτωση της Σαμαρείτιδος, η οποία είχε τελέσει πέντε νόμιμους γάμους «και τώρα συζεί με ξένον άνδρα», οπότε καλύφτηκα. Κάποια αναφορά σχετικά με το Gay Pride δεν υπήρχε, ούτε παρατηρήθηκε από πλευράς πιστών, ο φανατισμός που υπονοείται –κυρίως στα social media- ότι υπάρχει.
Από τη διοργάνωση απουσίασε ο άνθρωπος που θα περίμενε κάποιος να τη στηρίξει, να την ανεβάσει, να την καταστήσει παντοδύναμη: ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Φέτος, ο Σεβασμιώτατος κρατά χαμηλούς τόνους – και όχι μόνο για το Gay Pride.
Οπότε, το ίδιο συμβαίνει και με τους πιστούς.