| INTIMEnews
Επικαιρότητα

Στην Αγκυρα η πρώτη συνάντηση για τα ΜΟΕ: Απευθείας τηλ. γραμμή Λάρισας με Εσκι Σεχίρ

Για πρώτη φορά επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας πολιτικό πρόσωπο, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος. Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία
Protagon Team

Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με την Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επανέλαβε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας, τη Δευτέρα στην Αγκυρα.

Για πρώτη φορά επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, και όχι κάποιος υψηλόβαθμος στρατιωτικός, σε μία ακόμη κίνηση με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» των διμερών επαφών με τη γείτονα.

Αντικείμενο της συνάντησης, η  κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010 (πχ οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ).

Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο διαλόγου, ξεκαθάρισε με τη σειρά και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης και απορρίπτοντας τα περί «επικαιροποίησής» της που προωθούνται από τον Ερντογάν.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης ρυθμίζει σύνορα και παράγει Διεθνή Νομιμότητα. Η Διεθνής Νομιμότητα συνεπάγεται Ιστορική Μονιμότητα», τονίζει ο υπουργός σε ανάρτησή του στο X μετά την ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατα την ομιλία του ο Νίκος Δένδιας ήταν σαφής στο μήνυμά του προς την Αγκυρα:

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ιδιαίτερα σε αναφορές για αλλαγή συνόρων. Καταδικάζουμε κάθε τάση αναθεωρητισμού, διάλογος δεν γίνεται εκτός ορίων και πλαισίων. Ο διάλογος πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Κλείνοντας, σημείωσε: «Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο διαλόγου».