Σεμπάστιαν Κουρτς: Νέος, φιλόδοξος και προκλητικός ίσως γίνει ο άνθρωπος που θα ανοίξει την πόρτα της αυστριακής κυβέρνησης στην Ακροδεξιά | REUTERS/Leonhard Foeger
Επικαιρότητα

Η Ακροδεξιά ετοιμάζεται για τη ρεβάνς στην Αυστρία

Η χώρα βαδίζει προς πρόωρες εκλογές, το ακραίο Κόμμα της Ελευθερίας ελπίζει να μετέχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και η Ευρώπη κρατά για μία ακόμα φορά την ανάσα της
Protagon Team

Η νίκη του Μακρόν στη Γαλλία ήταν μία ανάσα για τη δημοκρατική Ευρώπη και ένα ηχηρό χαστούκι στην Ακροδεξιά. Αλλά λίγες μόνο ημέρες μετά ένα νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει. Το νέο πεδίο μάχης είναι η Αυστρία. Η εκλογή του 30χρονου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ανοίγει μία νέα περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και ίσως είναι η απαρχή εξελίξεων τις οποίες η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί με ανησυχία.

Αμέσως μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού Κουρτς, το Λαϊκό Κόμμα που ως σήμερα συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες ζήτησε τη διάλυση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές (πιθανόν τον Οκτώβριο) κάτι που αποδέχτηκε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν. Αλλά ακριβώς αυτές οι εκλογές – λίγους μήνες μετά τις προεδρικές και την οριακή επικράτηση του υποψήφιου των Πρασίνων, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ,- ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) να μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Στις δημοσκοπήσεις το FPO προηγείται των Σοσιαλδημοκρατών του Κερν και του Λαϊκού Κόμματος το οποίο όμως ελπίζει ότι με την εκλογή του Κουρτς θα ανατρέψει την κατάσταση και θα έλθει τελικά πρώτο.

Ο τριαντάχρονος Κουρτς παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Αυστρία. Ο σημαντικότερος λόγος για αυτό είναι οι ακραίες θέσεις του στο μεταναστευτικό που στην Αυστρία πουλάνε περισσότερο και από τη Γερμανία.

Παρότι τα δύο παραδοσιακά κόμματα συνασπίστηκαν εναντίον του υποψήφιου της Ακροδεξιάς κατά τη διάρκεια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών,  έχουν εδώ και καιρό υιοθετήσει πολλές από τις αντιμεταναστευτικές απόψεις της Ακροδεξιάς. Και το χειρότερο είναι ότι ούτε το Λαϊκό Κόμμα ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό έχει αποκλείσει ρητά το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ακροδεξιά.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η Αυστρία έχει βαρύ παρελθόν. Το Κόμμα της Ελευθερίας συμμετείχε στην κυβέρνηση από το 2000 ως το 2005 υπό την ηγεσία του αμφιλεγόμενου Γεργκ Χάιντερ (σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2008 σε αυτοκινητικό δυστύχημα). Η συμμετοχή τότε ενός ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εξωτερικό και κρίση στις σχέσεις της Βιέννης με την ΕΕ.

Αλλά και για το ίδιο το Κόμμα της Ελευθερίας η κυβερνητική εμπειρία είχε αρνητικές συνέπειες: προκάλεσε εσωτερικές διαφωνίες στο κόμμα και οδήγησε στη διάσπασή του. Από τότε πάντως η αυστριακή ακροδεξιά αναδιοργανώθηκε και έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τη νίκη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το σοκ που δεν κατάφεραν να προκαλέσουν τότε στην Αυστρία και σε όλη την Ευρώπη ελπίζουν να το πετύχουν στις επόμενες πρόωρες εκλογές. Αλλά ακόμα και αν τελικά το Κόμμα της Ελευθερίας δεν τα καταφέρει τελικά, έχει ήδη πετύχει κάτι σημαντικό: έχει μετατοπίσει τον άξονα της πολιτικής ζωής της Αυστρίας επικίνδυνα δεξιά.