Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάταξη της Ελλάδας στην ετήσια λίστα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» (RSF) για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο.
Καταλαμβάνει την 88η θέση από 180 χώρες, την ίδια που καταλάμβανε και το 2016.
Η οργάνωση στην περιγραφή του ελληνικού τοπίου μιλά για «συνεχιζόμενη απογοήτευση» και αναφέρεται ονομαστικά στην περίπτωση της διάσωσης του ΔΟΛ, σημειώνοντας τα εξής:
«Μετά την οργάνωση μιας αμφιλεγόμενης δημοπρασίας για την χορήγηση (τηλεοπτικών) αδειών εθνικής εμβέλειας, μια διαδικασία που λίγο μετά κρίθηκε αντισυνταγματική από το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να πασχίζει να βάλει τέλος στη διαφθορά και να παράσχει επαρκές πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα».
Ωστόσο, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» στέκονται και στην περίπτωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την απόπειρα της κυβέρνησης να τον ελέγξει με τον διορισμό του Βασίλη Μουλόπουλου.
«Η προσπάθεια να ανακατευτεί (meddle) στον ΔΟΛ, ένα από τα επιφανέστερα συγκροτήματα εφημερίδων της χώρας, ορίζοντας έναν πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής της διάσωσης, προστίθεται σε ένα ήδη ελαττωματικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη δεκάδα των χωρών είναι η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Κόστα Ρίκα, η Ελβετία, η Τζαμάικα, το Βέλγιο και η Ισλανδία.
Στην τελευταία δεκάδα, στις θέσεις 171-180, είναι η Ισημερινή Γουινέα, το Τζιμπουτί, η Κούβα, το Σουδάν, το Βιετνάμ, η Κίνα, η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Ερυθραία και -σταθερά τελευταία- η Βόρεια Κορέα.
Η Τουρκία υποχώρησε τέσσερις θέσεις και βρίσκεται στην 155η θέση με τους RSF να μιλούν για «κυνήγι μαγισσών» από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για τους δεκάδες φυλακισμένους δημοσιογράφους. Είναι μία από τις τρεις χώρες, μαζί με το Μεξικό και το Αφγανιστάν, που είναι σε «καθοδικό σπιράλ».
Γενικά η διεθνής οργάνωση σημειώνει ότι ο «παγκόσμιος χάρτης της γίνεται όλο και πιο σκοτεινός» και η ελευθερία του Τύπου απειλείται όλο και περισσότερο. Στα δύο τρίτα των 180 χωρών που καταγράφει η οργάνωση, η κατάσταση χειροτέρεψε, αναφέρει ακόμη.