Στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά, στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ., ιδιοκτησίας των γερμανών επενδυτών της ehret+ klein, μετακομίζει το μάνατζμεντ της ΔΕΗ στις αρχές Μαρτίου.
Οσον αφορά το… ενοίκιο, πληροφορίες της στήλης dark room στο newmoney.gr αναφέρουν ότι είναι «τσουχτερό» – κόστος όμως που εν μέρει αντισταθμίζεται από τη μεγάλη μείωση κατά τουλάχιστον 50% των μηνιαίων λειτουργικών δαπανών που διασφαλίζουν τέτοιου είδους «πράσινα» κτίρια.
Οπως αναφέρεται, το κτίριο στη Χρήσου Λαδά μετατρέπεται από την Parostec –εταιρεία με κύρια δραστηριότητα σε Πάρο και Αντίπαρο, έχοντας ήδη κατασκευάσει πάνω από 150 πολυτελείς τουριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία, η οποία έχει συνασπιστεί με τους Γερμανούς και αρχίζει να αναπτύσσεται πλέον και στην Αθήνα– σε απολύτως «πράσινο» για να στεγάσει το μάνατζμεντ και κάποιες υπηρεσίες του ομίλου, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη τάση από πλευράς των μεγάλων εταιρειών (βλ. πρόσφατα την αντίστοιχη κίνηση και από τη Eurobank) για μεταστέγαση σε εμβληματικά κτίρια, εφόσον αυτά συγκεντρώνουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά
Οσο για την αξία του κτιρίου, μετά την επένδυση για τη μετατροπή του βάσει της διεθνούς πιστοποίησης αειφορίας BREEAM, υπολογίζεται ότι αγγίζει πλέον τα 20 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό κτίριο στην οδό Χρήστου Λαδά 1-3, κοντά στην Πλατεία Κλαυθμώνος (το ακίνητο αποτελείται ουσιαστικά από δύο κτίρια οκτώ ορόφων) ανήκε στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) και κατασκευάστηκε το 1980. Από τ0 2017 παρέμενε κενό αναζητώντας νέο ιδιοκτήτη που θα το αξιοποιούσε.
Σε περίπου έναν μήνα και τα αποτελέσματα
Το επόμενο σημαντικό επενδυτικό ραντεβού για τη ΔΕΗ, μετά το πρόσφατο Capital Markets Day στο Λονδίνο, είναι στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, σε περίπου έναν μήνα από σήμερα.
Οι αναλυτές με βάση προκαταρκτικό guidance γνώριζαν πως η λειτουργική κερδοφορία για το 2023 αναμενόταν στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 1,1 δισ.) ωστόσο έπειτα από την εξαγορά της Enel Romania, το EBITDA του Ομίλου τοποθετείται στα 1,5 δισ. για το 2023 και από αυτή τη βάση θα κινηθεί προς τα 2,3 δισ. το 2026. Φυσικά τα μεγέθη εκτοξεύονται, το re-rating για την αποτίμηση της ΔΕΗ θα συνεχιστεί και ήδη η μετοχή της έχει συμπεριληφθεί στις κορυφαίες επιλογές των εγχώριων χρηματιστηριακών και των ξένων οίκων (15 ευρώ τη βλέπει ήδη η JPM, προ 20ημέρου πέρασε τα 12 ευρώ και στα 12,30 βρίσκεται σήμερα, με την κεφαλαιοποίηση στα 4,7 δισ.).
Σημειώνεται τέλος, ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, θα διανεμηθεί μέρισμα από τα κέρδη του 2023, ενώ εξελίξεις ενδέχεται να υπάρξουν και με τον δανεισμό καθώς σύμφωνα με report της Εuroxx, η διοίκηση Στάσση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναχρηματοδοτηθούν δύο ομόλογα λήξεως 2026 και 2028.