| SOOC
Επικαιρότητα

Στη Βουλή με «ονόματα και διευθύνσεις» ο Τσίπρας – Από το Ηράκλειο η απάντηση Μητσοτάκη

Με δεδομένες τις πληροφορίες περί επικείμενης κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται ρελάνς από την πλευρά της κυβέρνησης μετατρέποντάς τη σε πρόταση ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης. «Ζητήματα εθνικής ασφαλείας δεν πρέπει να είναι βορά στο πολιτικό παιχνίδι», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να ενημερωθεί πρώτα ο κ. Τσίπρας και μετά ο κ. Μητσοτάκης
Protagon Team

Στη Βουλή μεταφέρεται την Τετάρτη η πολιτική σύγκρουση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων: ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Τρίτη, «υπόσχεται» –σύμφωνα με κομματικές πηγές– «ονόματα και διευθύνσεις» όσων ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Στις δηλώσεις του, άλλωστε, μετά το πέρας της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό, με βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «δημοκρατική εκτροπή» σε ένα κράτος δικαίου που δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών και τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Με δεδομένες τις πληροφορίες περί επικείμενης κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα –στα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εστάλη SMS να βρίσκονται στη Βουλή στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, όπου αναμένεται η παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης–, δεν αποκλείεται ρελάνς από την πλευρά της κυβέρνησης μετατρέποντάς τη σε πρόταση ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης.

«Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», είπε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα: πώς ήταν η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για τη δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».

Η απάντηση Μητσοτάκη σε όσα πει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, θα έρθει από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδεία στο πλαίσιο των προγραμματισμένων προεκλογικών του εμφανίσεων ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας του, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί εργοτάξια του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι και κατά τη διάρκεια -ή λίγο μετά- την εμφάνιση Τσίπρα στη Βουλή, θα μιλήσει στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Κρήτης, στο δημαρχείο Ηρακλείου. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Τετάρτη ολοκληρώνεται με ομιλία σε εκδήλωση της ΝΔ στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ την Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επανέλαβε πως αν τελικά κατατεθεί πρόταση μομφής στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, αυτή είναι «καλοδεχούμενη». «Θα τον ευγνωμονούμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά, καθώς θα δοθεί ευκαιρία να «συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες».

Παράλληλα εξέφρασε την απορία «πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνώριζε τα πρόσωπα που φέρεται να παρακολουθούνται, για τα οποία μόλις χθες η ΑΔΑΕ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση και καμία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον κ. Μητσοτάκη.

Στην ερώτηση αν η ΕΥΠ προχωρούσε σε αποφάσεις που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές της, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας ότι «εάν συνέβαινε αυτό, είναι καταδικαστέο», προσθέτοντας ότι όταν ο Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την άρση απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρουλάκη, «υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και νέο πλαίσιο που εκλήθη να θεραπεύσει τις συστημικές παθογένειες της ΕΥΠ».

«Ζητήματα εθνικής ασφαλείας –υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης– δεν πρέπει να είναι βορά στο πολιτικό παιχνίδι», διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να ενημερωθεί πρώτα ο κ. Τσίπρας και μετά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών κομμάτων. Για πρώτη φορά ο κ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα», παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, για να σημειώσει πως με την ενέργεια αυτή, να δώσει προσωποποιημένη ενημέρωση, «ο κ. Ράμμος καθίσταται μέρος πολιτικού παιχνιδιού λίγους μήνες πριν από τις εκλογές».

Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καθίσταται υπόλογος, ο κ. Γεραπετρίτης αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχουν δικαστήρια που κρίνουν ανάλογες υποθέσεις», επαναλαμβάνοντας ότι αν ο «κ. Ράμμος είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε συνταγματική παραβίαση, όφειλε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό». Ωστοσο, όπως επεσήμανε, επί 3,5 χρόνια ο κ. Ράμμος ουδέποτε έχει μιλήσει με τον Πρωθυπουργό.