Hταν σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη. Η πρωτοφανής παρέμβαση του αεροπαγίτη Χρήστου Τζενερίκου, που υπονόμευσε την κρίση της δικαιοσύνης για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη», φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει «φωτογραφική» την τελευταία ρύθμιση για τις διαδικασίες που θα αποφασίσει ο Αρειος Πάγος στις 5 Μαΐου για τους σχηματισμούς που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές, προσέθεσε γκρίζες σκιές σε έναν ήδη άγριο πολιτικό καμβά. Ο οποίος μεταφέρεται τις δύο πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στη Βουλή – με τα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», να μην συμφωνούν ούτε στα στοιχειώδη!
Τη Μ. Δευτέρα εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση και τη Μεγάλη Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση η συμπληρωματική τροπολογία, η οποία φιλοδοξεί να βάλει φρένο για κάθοδο στις εκλογές στο κόμμα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.
Η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου, θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, προκάλεσε ως γνωστόν ήδη την ανοίκεια αντίδραση του κ. Τζανερίκου, με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά ότι στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές.
Ο κ. Τζανερίκος είναι ο πρόεδρος του Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κληθεί να κρίνει την συμμετοχή η μη στις εκλογές για το κόμμα που ίδρυσε ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτης. Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος δικαστικός, δημόσια δηλώνει, πριν την διάσκεψη του Δικαστηρίου, τι πιστεύει, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας την ψήφο του.
Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε παράλληλα «μάλλον ανεξήγητη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα την περιορισμένη σύνθεση του δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού».
Πιστή στο δόγμα «αντιπολίτευση σε όλα», η Κουμουνδούρου έκανε από την πλευρά της λόγο για «παρωδία» και κάλεσε τον Κυριακο Μητσοτάκη «να αναλάβει μόνος του την ευθύνη». Τόνισε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης «με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς».
Για δυσάρεστες εξελίξεις που θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2012-2015) πρότεινε να νομοθετηθεί η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί για το κόμμα Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα προειδοποίησε πώς δεν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και στον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, καλώντας τον τελευταίο να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία.
Έντονη είναι και η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.
Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.