«Πρωτεύουσα της ελληνικής βιομηχανίας» χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την επίσκεψή του στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Σίνδου -το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο «όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Γι’ αυτόν τον λόγο», υπογράμμισε, «το υπουργείο χρηματοδοτεί με πόρους 7,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο που υλοποιεί ο διαχειριστής του βιομηχανικού πάρκου, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, το οποίο θα υπερβεί κατά πολύ τα 15,5 εκατ. ευρώ συνολικά».
Μεταξύ των έργων που προγραμματίζονται εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου, έξω από τη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνονται σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, «αναβαθμίζουν το βιομηχανικό πάρκο και δημιουργούν νέες σημαντικές προοπτικές».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει σε μεγάλη προτεραιότητα τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και αυτό κάθε μέρα επιβεβαιώνεται με πράξεις», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, διαβεβαιώνοντας ότι «η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης και για τη χώρα μας συνολικά».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των επιχειρηματικών πάρκων.
Συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνο Ψαθά, βουλευτές και άλλα στελέχη, ο υπουργός περιηγήθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου για περισσότερο από μιάμιση ώρα, ενώ έκανε στάσεις στη βιομηχανία χρωμάτων αυτοκινήτου ΗB Body Group, στη Veltia Labs For Life και τη Select Bakery, όπου και είχε σύντομες συναντήσεις με τους επικεφαλής τους.
Ακολούθησε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ΕΤΒΑ στην οποία συμμετείχαν οι :
Lidl: Supermarkets, Κουδέρης Γιώργος (RE Greece), 196 στρέμματα
Tosoh Hellas: Πρώτη ύλη μπαταριών, Ιαπωνικής ιδιοκτησίας, Θανάσης Βασιλάκης CEO, 185 στρέμματα
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ Κ. & Ν. ΑΒΕΕ – AGROLAB (Ελληνικής ιδιοκτησίας): Ευθυμιάδης Νίκος (πατέρας) και οι υιοί Βάσος και Θύμης, 57 στρέμματα
ΖΑΝΑΕ (Ελληνικής ιδιοκτησίας): Κονσέρβες, Πέντζος (πρώην Πρόεδρος ΣΒΕ) – 51 στρέμματα
Όχωνος (Ελληνικής ιδιοκτησίας): Σνάκς, Όχωνος Νώντας – 38 στρέμματα
ΕΥ.ΓΕ. ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ Α.Ε. AGRINO (Ελληνικής ιδιοκτησίας): Πιστιόλας Αναστάσιος – 38 στρέμματα
Venman (Ελληνικής ιδιοκτησίας): Ηλιακοί Θερμοσίφωνες, Κιουπέλης Ιορδάνης – 13 στρέμματα
Arcon (Ελληνικής ιδιοκτησίας): Μεταλλικές κατασκευές, Κωνσταντινίδης Χρήστος – 10 στρέμματα
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΑΒΕΕ (Ελληνικής ιδιοκτησίας): Επιγραφές
Μαραντίνη – 10 στρέμματα
ΚΟΣΜΟΓΕΥΣΕΙΣ (Ελληνικής ιδιοκτησίας): Παρασκευή γευμάτων, Διδασκάλου Ηλίας – 5 στρέμματα
Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη του κλιμακίου στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης.
Επενδύσεις €15,5 εκατ. στη ΒΙΠΕ έως τα τέλη του 2025
Η ΒΙΠΕ Σίνδου είναι η μεγαλύτερη της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων, επανέλαβε με τη σειρά του, μετά τον υπουργό Ανάπτυξης, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνος Ψαθάς.
Οπως είπε, η ΒΙΠΕ Σίνδου εκτείνεται σε 12.500 στρέμματα και έχει εγκατεστημένες συνολικά 750 εταιρείες, εκ των οποίων οι 550 είναι ενεργές και παράγουν το 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Στη ΒΙΠΕ Σίνδου «κάνουμε τη μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε ως ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, γύρω στα 15,5 εκατ. ευρώ», θέλησε να υπογραμμίσει ο κ. Ψαθάς, για να προσθέσει:
«Προσδοκούμε, με όσα είδε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την περιήγησή του εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου και με την ενημέρωση που θα έχει στη συνέχεια από τις συναντήσεις μας με άλλους δέκα επιχειρηματίες, πως θα διαπιστώσει και ο ίδιος την ανάγκη ότι χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση, η οποία, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ιδία κεφάλαια».
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, που θέλει το επενδυτικό πλάνο στη ΒΙΠΕ Σίνδου να ολοκληρώνεται στα μέσα του 2025, ο κ. Ψαθάς αρκέστηκε να πει: «ας είμαστε ρεαλιστές, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί τέλος του επόμενου έτους».
Για τις ελλιπείς προσβάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου -οδικές και σιδηροδρομικές, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ απάντησε πως «είμαστε σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχει βάλει στο πρόγραμμά της την υλοποίηση μέχρι τέλους του 2026 -την ολοκλήρωση, της ενωτικής οδού». «Με αυτόν τον τρόπο -εκτίμησε- θα αποκτήσει μια πολύ καλή πρόσβαση η ΒΙΠΕ Σίνδου».
Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Ψαθάς είπε ότι τα σχέδια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι «απεριόριστα μεν, αλλά, στον αντίποδα, οι πόροι είναι περιορισμένοι». Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε επίπεδο χώρας ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ και κατευθύνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους είναι τέλος του 2025 – αρχές του 2026 (το αργότερο).