Ο Πρωθυπουργός σε φωτογραφία από την επίσκεψή του στο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας τον περασμένο Ιούνιο | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης για το σχέδιο ανασυγκρότησης και τα αντιπλημμυρικά

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες -από τις περυσινές καταστροφικές πλημμύρες- περιοχές, ξεκινώντας από τη Φαρκαδόνα, τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι, όπου θα επιθεωρήσει έργα και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Κιλελέρ για το στρατηγικό σχέδιο και την εξέλιξη των εργασιών για την ανασυγκρότηση και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας
Protagon Team

Στη Θεσσαλία επιστρέφει τη Δευτέρα –λίγες ημέρες πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση (ΔΕΘ)– ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την παρουσίαση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης ολόκληρης της πολύπαθης περιοχής, ένα έργο εθνικής εμβέλειας, όπως ο ίδιος είχε υπογραμμίσει κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Καρδίτσα το περασμένο Απρίλιο.

Οπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ (εδώ) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλία, θα παρουσιαστεί ένα μέρος του σχεδίου ανασυγκρότησης, «που θα αφορά τα βασικά έργα υδρονομίας, τα φράγματα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού αλλά και με την αντιπλημμυρική προστασία, που είναι μείζον».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας αναγνωρίζουν ότι «έχει καταβληθεί μια μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής», με δεδομένο ότι «η κρατική μηχανή διαχειρίστηκε περίπου 200.000 αιτήσεις και η υπόθεση έχει κοστίσει 4 δισ. ευρω».

Σε κάθε περίπτωση –τόνισε– «αυτό που έχει σημασία είναι η ζωή να βρει γρήγορα, πάλι, τους κανονικούς ρυθμούς».

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες –από τις περυσινές καταστροφικές πλημμύρες– περιοχές, ξεκινώντας από τη Φαρκαδόνα, τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι, όπου θα επιθεωρήσει έργα και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Κιλελέρ για το στρατηγικό σχέδιο και την εξέλιξη των εργασιών για την ανασυγκρότηση και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Οπως προαναφέρθηκε, έμφαση θα δοθεί στα βασικά έργα υδρονοµίας, τα φράγµατα και τα αρδευτικά, αλλά και στα έργα υποδομών, όπως η αποκατάσταση των δομών υγείας, του οδικού δικτύου και των σχολείων

Το συνολικό κόστος της αποκατάστασης αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. αφορούν τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων των πληγεισών περιοχών.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από πόρους του ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη Θεσσαλία ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, καθώς επίσης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας