Ενα νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού Mpox έχει προκαλέσει επιδημία στην Αφρική και ανησυχία σε όλο τον κόσμο | REUTERS/Arlette Bashizi
Επικαιρότητα

Στη Σουηδία το πρώτο κρούσμα Mpox εκτός Αφρικής

Ο ασθενής κόλλησε στη διάρκεια ταξιδιού στην Αφρική. Παγκόσμιος συναγερμός για το νέο στέλεχος του ιού. Αναμένουμε κι άλλα κρούσματα στην Ευρώπη λέει ο ΠΟΥ. Χιλιάδες περισταστικά, εκατοντάδες θάνατοι στην Αφρική
Protagon Team

Στο ευρωπαϊκό έδαφος έφτασε η νόσος Mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) μόλις μία ημέρα μετά την κήρυξη ύψιστου συναγερμού για τη νόσο.

Οπως μετέδωσε το BBC, η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας κατέγραψε, το πρώτο κρούσμα Mpox εκτός της αφρικανικής ηπείρου.

Ο ασθενής φαίνεται να μολύνθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής του σε μια περιοχή της Αφρικής όπου έχει ξεσπάσει μεγάλη επιδημία εξαιτίας ενός νέου στελέχους του ιού που προκαλεί τη νόσο, το οποίο φαίνεται ότι ευθύνεται για μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα.

Σύμφωνα με τις σουηδικές αρμόδιες Αρχές, ο ασθενής λαμβάνει ιατρική φροντίδα στην Στοκχόλμη και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε ύψιστο συναγερμό για την νόσο, ανακοινώνοντας ότι μόνον στο Κονγκό έχουν καταγραφεί πάνω από 15.000 κρούσματα και περισσότεροι από 500 θάνατοι ασθενών.

Περιμένουμε κι άλλα κρούσματα στην Ευρώπη

Το δε ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ, μετά την ανακοίνωση του πρώτου ασθενή στη Σουηδία, προειδοποίησε οτι η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα Μpox μέσα στις επόμενες ημέρες.

⇒ Διαβάστε επίσης: Mpox: Πόσο μας αφορά η νέα έξαρση – τι πρέπει να ξέρουμε για τον εμβολιασμό

Η νόσος Mpox είναι ιογενής, οφείλεται σε έναν ιό που ανήκει στην ίδια «οικογένεια» με τον ιό της ευλογιάς. Αρχικά μεταδιδόταν από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά πλέον μεταδίδεται και μεταξύ των ανθρώπων.

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνο στην πλάτη και μυϊκούς πόνους.

Όταν υποχωρήσει ο πυρετός, εμφανίζεται εξάνθημα -εξαιρετικά κνησμώδες και επώδυνο- το οποίο αποτελεί και το βασικό αναγνωριστικό σημείο της νόσου. Συχνά το εξάνθημα αρχίζει από το πρόσωπο, τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.

Η νόσος θεωρείται κατά κανόνα αυτοπεριοριζόμενη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί βαριά και να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο. Γυναίκες και παιδιά θεωρούνται πιο ευάλωτα στη βαριά νόσο, με βάση τα δεδομένα της Αφρικής.

Η Mpox είναι ενδημική σε πολλές αφρικανικές περιοχές. Στο Κονγκό υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Το νέο επιδημικό στέλεχος έχει ταυτοποιηθεί, εκτός του Κονγκό και στο Μπουρούντι, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα και την Κένυα.

Τους τελευταίους μήνες, στην Αφρική τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 160% και οι θάνατοι κατά 19%.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι Mpox, ο τύπος 1 (clade I, που θεωρείται ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και ευθύνεται για σποραδικά κρούσματα στην Αφρική) και ο τύπος 2 (clade II) ο οποίος προκάλεσε πανδημία η οποία ξεκίνησε το 2022 και έληξε τον Μάιο του 2023. Τότε ο ιός είχε
εξαπλωθεί σε περίπου 100 χώρες, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές.

Για την πρόληψη της νόσου διατίθεται εμβόλιο ενώ για την θεραπεία της χρησιμοποιούνται αντιικά φάρμακα τα οποία προορίζονται για την ευλογιά.

Πώς μεταδίδεται

Η Mpox από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στενής επαφής. Κύριος τρόπος μετάδοσης θεωρείται η σεξουαλική επαφή, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από την επαφή δέρμα με δέρμα και μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής, καθώς και από μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα.

Η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και η απομόνωση των ασθενών είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης της Mpox.

Πότε μεταδίδεται

Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από τη στιγμή της έναρξης των συμπτωμάτων και μέχρι να επουλωθεί πλήρως το εξάνθημα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC) υπάρχουν περιπτώσεις μετάδοσης 1 έως 4 ημέρες πριν εμφανιστούν συμπτώματα.