Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αγκυρα | Guido Bergmann/BPA/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Στη «σκιά» του Μεσανατολικού η συνάντηση Ερντογάν – Σολτς

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του τούρκου προέδρου έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα. Οι εκδιαμέτρου διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών όσον αφορά στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο
Protagon Team

Να επιβεβαιώσει το γερμανικό «δόγμα» περί «δύσκολου, αλλά αναγκαίου εταίρου» αναμενόταν να επιβεβαιώσει η μονοήμερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του προέδρου της Τουρκίας στη Γερμανία από το 2020.

Οι συνομιλίες του Ερντογάν, πρώτα με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ακολούθως με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, επισκιάζονται, άλλωστε, από τη στάση που έχει τηρήσει στο Μεσανατολικό, στηρίζοντας την Χαμάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη Γερμανία, ο τουρκικός Τύπος έδινε την εικόνα ενός Ερντογάν που ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με την Ευρώπη σε σχέση με τη στάση της έναντι του δράματος των παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. Παράλληλα, όμως, θα επιδιώξει να προβάλει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Αγκυρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να μεταβεί στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ αργότερα θα έχει δείπνο εργασίας με τον Ολαφ Σολτς, στην καγκελαρία.

Εν συνεχεία οι δύο τους θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο, ωστόσο δεν θα δεχθούν ερωτήσεις, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ ΜΠΕ στη γερμανική πρωτεύουσα Φ. Καραβίτη.

Στο Βερολίνο λαμβάνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης, του λεγόμενου «κυβερνητικού τετραγώνου» να έχει αποκλειστεί για διέλευση ή στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν ταυτότητα, ενώ διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του τούρκου προέδρου.

Ο γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υποδέχεται τον τούρκο ομόλογό του στο ανάκτορο Bellevue (Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS)

Η αστυνομία του Βερολίνου εφαρμόζει «πρωτόκολλο ασφαλείας 1», το αυστηρότερο δυνατό, και θα απασχολήσει για τον σκοπό αυτό περισσότερους από 1.500 αστυνομικούς.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στις Αρχές και οι δεκάδες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις, αλλά και η διαδήλωση που έχει προγραμματίσει εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν η κουρδική κοινότητα.

Εκτιμάται ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν θα διανυκτερεύσει στο Βερολίνο και θα αποφύγει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση εκτός του επίσημου προγράμματος, ανέφερε, ακόμη, το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί «το πόδι» λόγω της επίσκεψης Ερντογάν (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο καγκελάριος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν θα περιλαμβάνουν «συζήτηση διαφορετικών απόψεων» και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σαφήνεια και να καταστήσουμε απολύτως ξεκάθαρη τη θέση μας».

Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σολτς είχε χαρακτηρίσει «παράλογες» τις δηλώσεις Ερντογάν περί «φασιστικού» Ισραήλ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από την αρχή εκφράσει την πλήρη στήριξή της στο Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, ενώ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς και έχει απαγορεύσει την δράση της στην Γερμανία.

Λοιπή ατζέντα

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται το Μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Αγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.

Το τελευταίο αυτό θέμα ανέδειξε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αναφέρθηκε, σε συνομιλίες της χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, οι οποίες προσπαθούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την πώληση στην Τουρκία ευρωπαϊκών μαχητικών 5ης γενιάς, στη θέση των F-35, την πώληση των οποίων μπλόκαραν οι Ηνωμένες Πολιτείες (περισσότερα εδώ).

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.