Στη Ρώμη έφτασε, 38 χρόνια μετά τη διαφυγή του, ο Τσέζαρε Μπατίστι, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε τέσσερις δολοφονίες τη δεκαετία του ’70, ως μέλος των Ενόπλων Προλετάριων του Κομμουνισμού.
Ο 64χρονος διαβόητος τρομοκράτης είχε δραπευτεύσει από ιταλική φυλακή το 1981, και τις επόμενες δύο δεκαετίες, διέμεινε στη Γαλλία, όπου εκμεταλλεύθηκε διάταγμα του Μιτεράν, με το οποίο δόθηκε χάρη σε 100 Ιταλούς, μέλη ακροαριστερών ένοπλων οργανώσεων, και στη συνέχεια στο Μεξικό. Το 2004, μετακόμισε στη Βραζιλία, κοντά στο Σάο Πάολο, για να αποφύγει την έκδοσή του από τη Γαλλία. Εκεί, συνελήφθη μετά από τρία χρόνια και παρέμεινε στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, έως ότου ο απερχόμενος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα αρνήθηκε να τον απελάσει στην Ιταλία και του απένειμε χάρη.
Ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας όμως, υποσχέθηκε στον λαϊκιστή ιταλό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ότι θα συλλάβει τον Μπατίστι και θα τον στείλει «δώρο» στη Ρώμη, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του.
Πράγματι, ο φυγάς συνελήφθη το Σάββατο στη Βολιβία και με συνοπτικές διαδικασίες απελάθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα. Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε ευχαρίστησε τις βολιβιανές Αρχές και τον βραζιλιάνο πρόεδρο για τη συνεργασία τους.
Ο Μπατίστι καταδικάστηκε ερήμην το 1990 για τη δολοφονία δύο αστυνομικών, και τη συμμετοχή του στους φόνους ενός κοσμηματοπώλη και ενός κρεοπώλη. Ο ίδιος δηλώνει αθώος για τους φόνους και παραδέχεται μόνο ότι ήταν μέλος της παράνομης οργάνωσης.
Στο αεροδρόμιο της Ρώμης, περίμεναν τον Μπατίστι, ο Σαλβίνι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε. «Αυτοί που κάνουν λάθη, πληρώνουν» δήλωσε περιχαρής ο ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Την Ιταλία τώρα πια, την σέβονται».
Από την πλευρά του, ο Μποναφέντε δήλωσε: «Δείχνουμε στον κόσμο ότι κανείς δεν μπορεί να διαφύγει της ιταλικής Δικαιοσύνης. Ο Μπατίστι είναι κατά συρροή δολοφόνος, που διέπραξε σοβαρά εγκλήματα. Η απόδρασή του μεγάλωσε τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων και ολόκληρου του λαού. Τόσα χρόνια έχουν περάσει, αλλά το τραύμα δεν έχει επουλωθεί».