Την έκτη κατά σειρά επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα, πραγματοποιεί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με στόχο αυτή τη φορά να πιέσει για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί στην Τζέντα με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με την αιγυπτιακή ηγεσία. Την Παρασκευή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται στο Ισραήλ.
Στις συναντήσεις του στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αμερικανός υπουργός θα συζητήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Θα συζητήσει ακόμη το πώς μπορούν να εντατικοποιηθούν οι διεθνείς προσπάθειες για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και πώς θα οργανωθεί ο μεταπολεμικός σχεδιασμός. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα μπορεί να επαναλάβει τις επιθέσεις, να χαραχτεί μια πολιτική πορεία για τον παλαιστινιακό λαό και μια αρχιτεκτονική διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός θα συζητήσει επίσης την επιτακτική ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία και να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Μπλίνκεν είχε αναφέρει πως ολόκληρος ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση «διατροφικής ανασφάλειας», ενώ οι διεθνείς φορείς βλέπουν πλέον περισσότερο και από ορατό τον κίνδυνο λιμού.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών για την επίτευξη εκεχειρίας, ο επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, μετέβη στο Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
Όμως ο επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε την Τρίτη το Ισραήλ πως «σαμποτάρει» τις διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο νοσοκομείο Σίφα, στη Γάζα.
Ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται στις επόμενες μέρες στην Ουάσιγκτον, σε αναζήτηση τρόπων να χτυπηθεί η Χαμάς χωρίς να υπάρξει επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι.
Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, πιέζουν να μην υπάρξει γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, «που θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων, θα επιδείνωνε την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, θα χειροτέρευε την αναρχία στη Γάζα και να απομόνωνε ακόμη περισσότερο το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή».
Στο μεταξύ, διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι ο Καναδάς δεν εγκρίνει νέα εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ.
Στις 15 Μαρτίου έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας -μέσω του «διαδρόμου» της Κύπρου- ένα πλοίο με 200 τόνους τροφίμων. Δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει από τα κυπριακά παράλια εντός των επόμενων ημερών.