Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Νορβηγία κάνει άνευ προηγουμένου εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα έχει δεκαπλασιάσει τα κέρδη της. Επίσης, δείχνουν ότι και στις εξαγωγές πετρελαίου τα πάει περίφημα. Ευνοήθηκε, φυσικά, από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, δηλαδή από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Δυτικοί.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την ευχάριστη για το σκανδιναβικό κράτος πραγματικότητα: το 2020 οι εξαγωγές νορβηγικού φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν αξίας 2 δισ. ευρώ, το 2021 6 δισ. ευρώ και κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος και πολεμικού έτους 10 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου, αναμένεται πενταπλάσια αύξηση, ένα ποσόν περί τα 100 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι έγινε άλμα στις εξαγωγές νορβηγικών καυσίμων, κάτι που μεταφράζεται σε πακτωλό χρημάτων.
Η Corriere della Sera συζήτησε το θέμα με τον αρμοδιότερο όλων, ίσως, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε. Ο Στέρε, πολύ έξυπνα, αντέστρεψε το «προκλητικό» δημοσιογραφικό ερώτημα «κάποιοι λένε ότι εκμεταλλεύεστε την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο του Πούτιν». Είπε ότι η τωρινή προσφορά (σε παραγωγή και εξαγωγές καυσίμων) της Νορβηγίας προς την Ευρώπη είναι μεγάλη, όμως η νορβηγική κυβέρνηση δεν έχει σχέση, «δεν είναι αυτή που πουλάει το φυσικό αέριο».
Τότε, ποιος το πουλάει; «Οι νορβηγικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η αλματώδης αύξηση των εξαγωγών της Νορβηγίας συγκράτησε τις τιμές και δεν υπήρξε περαιτέρω άνοδός τους.
Φυσικά, και το πολιτικό συμπέρασμα από τα λόγια του Στέρε είναι σαφέστατο: «Δεν είναι η Νορβηγία που καθορίζει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά – ούτε οι εταιρείες, ούτε η κυβέρνησή της. Οι τιμές είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης φυσικού αερίου, είναι το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν». Ο Στέρε αρνήθηκε να αποδεχθεί για λογαριασμό της πατρίδας του και τον τίτλο της «νικήτριας χώρας του πολέμου». Είπε ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, αλλά μόνο χαμένοι.
«Μη συμφέρουσα η ακρίβεια»
Η ακρίβεια και η αστάθεια στην αγορά του φυσικού αερίου κρίθηκε μη συμφέρουσα από τον Στέρε, ο οποίος είπε ότι ο νορβηγικός λαός υφίσταται τις συνέπειες της ενεργειακής κτίσης, καθώς οι περισσότεροι Νορβηγοί θερμαίνουν τις οικίες τους με ηλεκτρισμό. Προσέθεσε, επίσης, πως η νορβηγική βιομηχανία δεν είναι απομονωμένη από την ευρωπαϊκή, άρα εισπράττει κρίση. Η κυβέρνησή του διευκολύνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, βέβαια, περιορίζεται ωστόσο σε «ενθάρρυνση των εταιρειών να αξιολογούν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, διότι αυτά συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των αγορών».
Στο πολιτικά «επικίνδυνο» ερώτημα αν οι κυρώσεις των Δυτικών συνέβαλαν στην εκτόξευση των τιμών, ο Στέρε παρέπεμψε με διπλωματικότητα το θέμα στους ιστορικούς του μέλλοντος: «Αυτοί θα κρίνουν πώς οι κυρώσεις επηρέασαν τη ρωσική οικονομία». Και αμέσως εγκωμίασε την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων ως «δίκαιη» και «σωστή».
Με την ευκαιρία, θύμισε στους συνομιλητές του ότι «η Νορβηγία ακολούθησε κάθε πακέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όμως παραδέχθηκε ότι «οι κυρώσεις έχουν συνέπειες και προς τις δύο κατευθύνσεις». Δήλωσε υποστηρικτής της συνέχισης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επειδή «πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία». Επιπλέον, είπε ότι ήδη η Νορβηγία τη στηρίζει «δεσμεύοντας 1 δισ. ευρώ» για την κυβέρνηση του Κιέβου «σε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη», ενώ συνεργάζεται με την ΕΕ με σκοπό να αποθηκεύσει η Ουκρανία φυσικό αέριο.
«Οχι πλαφόν στο φυσικό αέριο»
Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά, ο Στέρε επέμεινε στη συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να είναι εγγυημένες και η προμήθεια και η διανομή του φυσικού αερίου. Πάντα διπλωματικά, δήλωσε: «Περιοριζόμαστε στην παροχή συμβουλών περί αποφυγής εκείνων των μέτρων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπτώσεις, αυξάνοντας τη ζήτηση για κάτι που προσφέρεται περιορισμένα». Την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμής, πάντως, στο φυσικό αέριο την έκρινε επικίνδυνη: «Μπορεί να γίνει μπούμεραγκ».
«Εγινε σαμποτάζ στον Nord Stream»
Ο νορβηγός πρωθυπουργός ρωτήθηκε ευθέως «αν η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το περιστατικό του Nord Stream». Απάντησε εξίσου ευθέως ότι ήταν αναμφίβολα σαμποτάζ, όμως απέφυγε να εικάσει, όπως δήλωσε εμφατικά, οτιδήποτε για τον ρόλο της Ρωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υποστήριξε ότι η Νορβηγία δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και ότι τώρα προσέχει πολύ περισσότερο τις πλατφόρμες άντλησης και τις λοιπές εγκαταστάσεις, με τη συνδρομή «των συμμαχικών δυνάμεων». Επιπροσθέτως, είπε ότι εθεάθησαν «ύποπτα drones να υπερίπτανται των εγκαταστάσεων».
«Να αποθηκεύσουμε το CO2»
Περνώντας στο κλιματικό θέμα, ο νορβηγός πρωθυπουργός είπε ότι δεν βλέπει αντίφαση μεταξύ των μακροπρόθεσμων συμβολαίων φυσικού αερίου και της «πράσινης μετάβασης». Υπερθεμάτισε κιόλας, λέγοντας ότι «το φυσικό αέριο θα παίξει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή αλλαγή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Πώς; «Μπορεί να παράγει υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να εκπέμπει ρύπους, με υπόγεια αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, είτε στην ξηρά είτε στον πυθμένα της θάλασσας».