Η Πελόζι «σφίγγει την μέγγενη» ακόμη περισσότερο γύρω από τον αμερικανό πρόεδρο | Reuters
Επικαιρότητα

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Τραμπ – ξεκινάει έρευνα η Πελόζι

Oι Δημοκρατικοί στηρίζουν πρόταση για παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να πιέσει τον ουκρανό ομόλογο του να του δώσει στοιχεία κατά του υιού Μπάιντεν
Protagon Team

Την ανακοίνωση διεξαγωγής επίσημης έρευνας για παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, σε μια εξέλιξη που θέτει την κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ σε περιδίνηση, 14 μήνες από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αν και ο Τραμπ είχε υπάρξει ύποπτος για μια σειρά από αμφιλεγόμενες πολιτικές πρακτικές —με κυριότερη την εμπλοκή της Μόσχας στις εκλογές του 2016, που οδήγησε στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Μόλερ— τελικά φαίνεται πως το καθοριστικό πλήγμα ήρθε από το Κίεβο.

Η Πελόζι, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε σύμφωνα με την Washington Post:  «τώρα έχουμε τα στοιχεία, είμαστε έτοιμοι».

Oι Δημοκρατικοί αναμένεται να στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση για παραπομπή του Τραμπ στις κατηγορίες ότι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να πιέσει τον ουκρανό ομόλογο του να του δώσει στοιχεία κατά του γιου του πρώην αντιπροέδρου -και υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020- Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι μια επίσημη διαδικασία παραπομπής του αμερικανού προέδρου, πέρα από την Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν μια εύθραυστη πλειοψηφία.

Νωρίτερα την Τρίτη, η ίδια η Πελόζι κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), Τζόζεφ Μαγκουάιρ ότι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο Κογκρέσο την καταγγελία που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών.

Η καταγγελία αυτή υποβλήθηκε τον Αύγουστο και αφορούσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουλίου ο Τραμπ με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.