| Τurkish Defense Industry
Επικαιρότητα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν: Eρχονται νέες κυρώσεις αν πάρεις και άλλους S-400

Σαφές μήνυμα της Ουάσινγκτον στον τούρκο πρόεδρο μετά την πληροφορία που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΤASS περί επικείμενης προμήθειας δεύτερης συστοιχίας. Nέο διαπραγματευτικό χαρτί των Τούρκων για τα F-16 η διαρροή;
Protagon Team

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα ότι τυχόν απόκτηση και δεύτερης συστοιχίας ρωσικών S-400 δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ουάσινγκτον, έστειλε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις.

Την πληροφορία  για την αποστολή στην Τουρκία και δεύτερης συστοιχίας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για την αποστολή στην Αγκυρα της δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο, επικαλούμενο τον διευθυντή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ.

Ο ίδιος θέλησε να σημειώσει πως  η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί, κάνοντας λόγο και για συμπαραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων:  Μεταξύ άλλων -είπε-  η συμφωνία «θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος (S-400) στην Τουρκία».

Από την πλευρά του, τούρκος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες». Σύμφωνα με τoν ίδιο και  τουρκικά ΜΜΕ, η αρχική σύμβαση που υπεγράφη με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο συστοιχίες.

«Η αγορά μιας δεύτερης συστοιχίας περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και στη σχετική σύμβαση», υποστήριξε ο τούρκος αξιωματούχος. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Aυτό που συζητείται, είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παραγωγή των ανταλλακτικών που θα γίνει στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Η αντίδραση στην Ουάσινγκτον -την ώρα μάλιστα που στην αμερικανική πρωτεύουσα βρισκόταν τουρκική διαπραγματευτική αποστολή για το θέμα της προμήθειας (και το πρόγραμμα εκσχυγχρονισμού) των F-16- ήταν άμεση, απαιτώντας διευκρινίσεις για την πληροφορία που μετέδωσε το ΤΑSS.

Πολλοί επίσης ήταν αυτοί που παρατήρησαν ότι η εν λόγω διαρροή ήταν στοχευμένη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους ως διαπραγματευτικό χαρτί στη συζήτηση για τα F-16, κατά τη γνωστή -και πάνω από όλα δοκιμασμένη- «συνταγή» Ερντογάν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης την Τρίτη,  ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, προειδοποίησε με νέες κυρώσεις βάσει του  νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions), που ουσιαστικά απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς  F-35.

«Αυτό που μονίμως λέγαμε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ο βάναυσος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθιστά ζωτικής σημασίας το ζήτημα, τώρα περισσότερο από ποτέ, κατά κάποιους τρόπους, ότι όλες οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν συναλλαγές με το ρωσικό αμυντικό τομέα. Διότι κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (δείτε αναλυτικά την απάντησή του στο 54.09 του βίντεο του ακολουθεί).