Η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά (σε συνέντευξη Τύπου για το τουρνουά Σινσινάτι Μάστερς 2021, στο οποίο συμμετέχει) οτι δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, και πως δεν πρόκειται να το κάνει μέχρι το εμβόλιο να καταστεί υποχρεωτικό (για τους αθλητές του τένις εννοούσε;), προκάλεσε θύελλα στα social media, που κάτι τέτοια δεν τα αφήνουν να «πέσουν κάτω». Στο Twitter, το hashtag #tsitsipas γνώρισε μεγάλες δόξες. Παρόμοιες με εκείνες του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ο κορυφαίος έλληνας τενίστας όλων των εποχών είχε «τιτιβίσει» οτι «κάποιος πρέπει να φτιάξει ένα Harrods στην Ελλάδα, είναι η ώρα».
Τότε, η ανάρτησή του ήταν -προκλητικά- άκαιρη. Μόνον ένα υπερπολυτελές πολυκατάστημα (που πουλάει γραβάτες σε τιμές τριών συντάξεων) της έλειπε της Ελλάδας, στο απόγειο της πανδημίας, με εκατοντάδες νεκρούς κάθε εβδομάδα, οικονομική ανασφάλεια, και την αγορά να ανοιγοκλείνει σαν ακορντεόν. Ηταν απερίσκεπτη και ανώριμη. Αλλά, τουλάχιστον, δεν ήταν επικίνδυνη, όπως αυτή η νέα του τοποθέτηση.
Αν επρόκειτο για έναν οποιονδήποτε 23χρονο, η στάση του θα είχε μόνο στατιστική αξία: να, άλλος ένας που δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο. Θα ήταν μια καθαρά προσωπική του υπόθεση. Ο Στέφανος, όμως, είναι ένας influencer – και κάτι παραπάνω. Ενα πρότυπο για χιλιάδες νέους, που θέλουν να τον μιμηθούν. Στα κορτ, αλλά και στον τρόπο ζωής. Αθελά του -ελπίζω- σε αυτά τα παιδιά δεν είπε, απλώς, οτι εκείνος δεν εμβολιάστηκε, αλλά ουσιαστικά τους συνέστησε να κάνουν το ίδιο. Εριξε νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών. Μεγάλη ευθύνη. Την οποία, ασφαλώς, δεν ανέλαβε συνειδητά.
Με τη ρακέτα στο χέρι, ο Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος. Αξιοθαύμαστος. Παράδειγμα προς μίμηση για το ταλέντο και την εργατικότητά του, που τον ανέβασαν στο Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης και τον κατέστησαν πρόσωπο διεθνούς ακτινοβολίας. Χωρίς υπερβολή, ένας από τους πιο επιτυχημένους Ελληνες του καιρού μας. Η αυθεντία του, όμως, εξαντλείται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Εξω από αυτές είναι ένας νεαρός σαν πολλούς άλλους, τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει επειδή είχαν την ατυχία να προκόψουν σε ένα επάγγελμα χωρίς την προβολή και τη δόξα που χαρίζουν τα σπορ. Απειρος, με τις άγνοιες της νιότης του (που οι μεγαλύτεροι αναπολούμε). Και, πάντως, όχι λοιμωξιολόγος.
Αυτή την κρίσιμη διαφορά δεν τη διδάξαμε στα παιδιά μας. Ισως, επειδή δεν την έχουμε εμπεδώσει ούτε οι ίδιοι ως κοινωνία. Ο θαυμασμός μας -συχνά μέχρι λατρείας- για τους top αθλητές, ηθοποιούς, τραγουδιστές και τις κάθε λογής τηλεπερσόνες που συναντάμε τακτικά στο σαλόνι του σπιτιού μας, θολώνει την κρίση μας. Τους έχουμε απονείμει το προνόμιο του αλάθητου, επί παντός επιστητού. Ακόμη και για ζητήματα για τα οποία δεν (θα μπορούσε να) έχουν την παραμικρή ιδέα. Είναι σημείο των καιρών. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ζητήσει την άποψη του Δομάζου, του Γκάλη, ή του Χατζηπαναγή, για θέματα που δεν αφορούσαν τα σπορ. Ούτε υπήρχαν, τότε, τα social media, για να την εκφράσουν μόνοι τους.
Χρησιμοποιούμε τη μεγάλη λαϊκή αποδοχή των σελέμπριτις για να φτάσουν τα σωστά μηνύματα σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Το κάναμε και με τον Τσιτσιπά, που πέρυσι τέτοιον καιρό συμμετείχε στην καμπάνια κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, «Μένουμε Ασφαλείς». Τώρα διαμαρτυρόμαστε, επειδή… αυτονομήθηκε κι έστειλε το ακριβώς αντίθετο μήνυμα. Αλλά αυτή είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: της καθολικής ειδωλοποίησης ανθρώπων που τραγουδούν καλά, «γράφουν στο γυαλί» καλά, ή έχουν καλό μπάκχαντ στο τένις.
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που έχει ακόμη καλύτερο (μπάκχαντ), ισχυριζόταν on camera οτι ο κορονοϊός δεν υπάρχει, καν. Μέχρι που μολύνθηκε ο ίδιος, και κατάλαβε το λάθος του. Στο μεταξύ, γύρευε πόσους θαυμαστές του «πήρε στο λαιμό του». Αν δεν το είχε καταλάβει εκείνος, πόσο προσεκτικός και υπεύθυνος οφείλει να είναι ένας άνθρωπος που επηρεάζει χιλιάδες άλλους, τι να σου κάνει και ο Στέφανος, που είναι 11 χρόνια μικρότερος; Θα ‘πρεπε να του το έχει μάθει ο προπονητής – πατέρας του, κι όλοι όσοι τον δίδαξαν πώς να γίνει τρανός. Σούπερ-σταρ και, μοιραία, πρότυπο.
Να πει ψέματα, ότι έχει εμβολιαστεί; Οτι δεν πρόλαβε, αλλά θα πάει να κάνει το εμβόλιο αύριο – μεθαύριο; Οχι, βέβαια. Θα μπορούσε, όμως, να πει και την άλλη μισή αλήθεια. Πως αυτή την εποχή, με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που έχει, δεν ήθελε να ρισκάρει την παραμικρή παρενέργεια, που θα τον έβγαζε εκτός προγράμματος. Και ότι ο ίδιος ζει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, για το οποίο πολλοί άλλοι φροντίζουν. Ακόμη και οι θεατές που πηγαίνουν να τον δουν στους αγώνες του, δεν μπαίνουν στο γήπεδο αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
«Ζυγίζοντας» τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεώρησε σκόπιμο να «απαντήσει», στο Instagram, με έναν… χρησμό: «Φροντίζοντας τον εαυτό σου, φροντίζεις και αυτούς που στέκονται δίπλα σου». Που θα πει;
Που θα πει οτι χωρίς τη ρακέτα του, που τον γιγαντώνει στα μάτια όλου του κόσμου, ο υπέροχος τενίστας μας είναι ένας φυσιολογικά ανώριμος 23χρονος.