193
Ο υπό κατασκευή σταθμός «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης | Intime/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΣτΕ για Μετρό Θεσσαλονίκης: Η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων συνεχίζεται ως την ολοκλήρωση του σταθμού

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 20:56
Ο υπό κατασκευή σταθμός «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης
|Intime/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΣτΕ για Μετρό Θεσσαλονίκης: Η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων συνεχίζεται ως την ολοκλήρωση του σταθμού

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 20:56

Για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε «ναι» στη συνέχιση της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων που έχουν έλθει στο φως λόγω των εργασιών κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, με την 6/2022 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας, το ΣτΕ έκρινε ότι η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού οπότε και τα αρχαία μπορούν να επανατοποθετηθούν εκεί.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ αναφέρει ότι η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας εξέτασε τους ισχυρισμούς περί ανεπανόρθωτης βλάβης των αρχαιοτήτων. Έκρινε δε ότι «η βλάβη αυτή δεν πιθανολογείται, ακριβώς διότι η σχετική μελέτη έχει ήδη τροποποιηθεί όπως υπέδειξαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, πριν από τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά, προβλέπεται δε η σύνταξη και συμπληρωματικών μελετών για την έδραση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πριν από την επανατοποθέτησή τους στον σταθμό, μετά την κατασκευή του».

Να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από την απόφαση, ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News