569
Η Ιωάννα Κούρτοβικ κατέθεσε νέα αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα της μεταγωγής του Κουφοντίνα, αγνοώντας ή παραβλέποντας ότι η σχετική αρμοδιότητα έχει περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στη ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής | ΙΝΤΙΜΕnews

Σταθερά προκλητική η Κούρτοβικ: Υβρίζουν τον Κουφοντίνα οι συγγενείς όταν τον λένε δολοφόνο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 10:42
Η Ιωάννα Κούρτοβικ κατέθεσε νέα αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα της μεταγωγής του Κουφοντίνα, αγνοώντας ή παραβλέποντας ότι η σχετική αρμοδιότητα έχει περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στη ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σταθερά προκλητική η Κούρτοβικ: Υβρίζουν τον Κουφοντίνα οι συγγενείς όταν τον λένε δολοφόνο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 10:42

Ο Κουφοντίνας δεν είναι δολοφόνος, αλλά κρατούμενος, είπε η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία αφού μίλησε για «μεσαιωνική λογική» που «στιγματίζει τον παραβάτη και τον θέλει εφ’ όρου ζωής εκτός της κοινωνίας», χαρακτήρισε ευθέως προσβλητική την τελευταία ανακοίνωση των συγγενών των θυμάτων της «17Ν» (εδώ) για τον καταδικασμένο αρχιεκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Η ανακοίνωση αυτή, έχω την εντύπωση ότι συντάχθηκε μάλλον για να εξυβρίσει τον απεργό –“δολοφόνο”– τον αποκαλεί, παρά για να στηρίξει το δικαίωμα του στη ζωή. Ήταν υβριστική, ήταν προσβλητική», είπε στο Kontra Channel η κυρία Κούρτοβικ (δείτε τη δήλωσή της στο 21.00 του βίντεο κάτω), επιμένοντας ότι, από τη στιγμή που υπήρξε οριστική δικαστική κρίση και ο Δημήτρης Κουφοντίνας οδηγήθηκε στη φυλακή, θα πρέπει να αποκαλείται «κρατούμενος» και όχι «δολοφόνος».

«Τα θύματα και η Πολιτική Αγωγή», συνέχισε η συνήγορος του Κουφοντίνα, «έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία ως το σημείο που το δικαστήριο αποφασίζει την ενοχή, από ‘κεί και πέρα τελειώνει ο ρόλος τους, δεν έχουν λόγο στον τρόπο έκτισης της ποινής».

«Οι φυλακές είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχουν ένοχοι. Καταρχήν στη φυλακή δεν πάνε αθώοι, αλλά ένοχοι. Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να υπάρχει σωφρονιστικό σύστημα. Η λογική που στιγματίζει τον παραβάτη και τον θέλει εφ’ όρου ζωής εκτός της κοινωνίας, είναι μεσαιωνική. Είναι μία λογική που δεν ταιριάζει στο σωφρονιστικό σύστημα για το οποίο παλέψαμε τόσα χρόνια», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Ιωάννα Κούρτοβικ.

Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα κατέθεσε εν τω μεταξύ και νέο αίτημα για το ζήτημα της μεταγωγής του, επικαλούμενη το άρθρο 9 του Σωφρονιστικού Κώδικα, που προβλέπει ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να παραγγέλλει ή να απαγορεύει τη μεταγωγή κρατουμένου για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας ή τη δημόσια τάξη. Σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή ή η μη μεταγωγή διατάσσεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ζήτημα όμως εισάγεται το ταχύτερο δυνατόν στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών που αποφασίζει σχετικά».

Η κυρία Κούρτοβικ προχώρησε στην κατάθεση του εν λόγω αιτήματος αγνοώντας ή παραβλέποντας εσκεμμένα ότι η σχετική αρμοδιότητα έχει περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στη ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

«Τον απήγαγαν»

Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η συνήγορος του Κουφοντίνα προανήγγειλε επίσης την κατάθεση αιτήματος στο Πρωτοδικείο Λαμίας για διακοπή της ποινής του.

«Τις τελευταίες μέρες μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου», υποστήριξε, «έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος» και η Πολιτεία κινείται «με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα».

Ερωτηθείσα γιατί ο κρατούμενος δεν ακολούθησε εξ αρχής τη νόμική οδό για την ικανοποίηση του αιτήματός του, είπε πως όταν τον Νοέμβριο έγινε η μεταγωγή του στον Δομοκό και ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν τους δόθηκε το σχετικό έγγραφο. «Στις 7/1 η (γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής) Σοφία Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω Covid στον Δομοκό», ισχυρίστηκε, ενώ κατά τη διαδικασία υπήρχε «από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα».

«Δε μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων» και «δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου», επανέλαβε κάνοντας λόγο για «απαγωγή» του κρατούμενου.

«Ο νόμος λέει ότι η μεταγωγή πρέπει να γίνεται με αξιοπρέπεια και όχι να εισβάλλουν 15 ΕΚΑΜίτες χωρίς να σου λένε πού και γιατί, χωρίς τα πράγματά σου, για να σε βάλουν σε ένα κλειστό αυτοκίνητο που δεν ξέρεις πού σε πάει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...