Στο Παλαιό Γυναικόκαστρο του νομού Κιλκίς γυναίκες δημιούργησαν έναν συνεταιρισμό και παράγουν το δικό τους γάλα από επιλεγμένες φάρμες. Μία παρέα ανθρώπων περπατά μία μεγάλη απόσταση για να φτιάξει το δικό της τσάι που μεγαλώνει στις κορυφές του Ταΰγετου. Στην κοιλάδα του Σπερχειού άνθρωποι παράγουν στέβια ενώ μία γυναίκα στον Πειραιά έχει καταφέρει να ζει την οικογένειά της βάζοντας μπροστά έναν παλιό αργαλειό στο σαλόνι της.
Οι παραπάνω ιστορίες είναι οι ιστορίες μιας άλλης Ελλάδας. Παραγωγικοί άνθρωποι που αντιμετώπισαν τις επιχειρηματικές προκλήσεις της αγοράς με όπλα τους την καινοτομία, τις νέες ιδέες και τα «έξυπνα» προϊόντα.
Κάθε περίπτωση είναι φυσικά διαφορετική. Ετσι, όταν ζητήσαμε από τον δημοσιογράφο Κώστα Τσαούση να ξεχωρίσει μία από αυτές δεν ήταν εύκολο να το κάνει. Ο ίδιος, μαζί με το συνεργείο της COSMOTE TV, επιβιβάστηκε σε ένα βαν και γύρισε την Ελλάδα. «Ταξιδέψαμε από το Κιλκίς μέχρι την Κρήτη με σκοπό να παρουσιάσουμε μία νέα οπτική της ελληνικής επιχειρηματικότητας, να δώσουμε μία δημοσιογραφική προσέγγιση στο θέμα» μάς είπε.
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Start-up Ελλάδα», σε παραγωγή COSMOTE TV, παρουσιάζει αυτό το νέο κύμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ο κ. Τσαούσης που ανέλαβε την παρουσίαση, μας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική σειρά που ασχολείται με τέτοιο τρόπο και τόσο επισταμένα με την νέα ελληνική επιχειρηματικότητα.
«Η προσπάθειά μας» ανέφερε ο ίδιος «ήταν να κρατήσουμε την σειρά “χειροποίητη”. Αυτό σημαίνει ότι δεν δώσαμε τόσο βάρος στα τεχνικά μέσα – θέλαμε να την κρατήσουμε όσο πιο αυθόρμητη γίνεται». Οπως είπε ο δημοσιογράφος, «όλη η τηλεόραση αυτήν την στιγμή είναι ένα στούντιο, όλες οι εκπομπές γυρίζονται εκεί. Εμείς βγήκαμε από αυτή την λογική – δείχνουμε την πραγματική εικόνα. Μιλάμε με ανθρώπους που φορούν τα ρούχα της δουλειάς».
Η σειρά έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 7 Απριλίου στο COSMOTE HISTORY HD και θα προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 20.15. Αμέσως μετά την προβολή, το κάθε επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Η σειρά θα προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 17.00.
Το κάθε ένα από τα 12 επεισόδια της ξεδιπλώνει ιστορίες που εστιάζουν σε τρεις βασικούς πυλώνες επιχειρηματικότητας: τον αγρο-διατροφικό τομέα, τη νέα αστική οικοτεχνία και την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα με τις προηγμένες εφαρμογές.
Πρωταγωνιστές των επεισοδίων είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί και δημιουργοί που αφηγούνται μπροστά στην κάμερα τις προσωπικές τους ιστορίες και το πώς κατάφεραν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, συμμετέχοντας έτσι στο νέο κύμα επιχειρηματικότητας που αρχίζει να μεγαλώνει.
Στο πρώτο επεισόδιο του «Start-up Ελλάδα» έγινε μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των startups, αλλά και των νέων εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών (funds).
Εκπρόσωποι των τελευταίων εξήγησαν τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το συνεταιριστικό εγχείρημα μιας ομάδας γυναικών στο Παλαιό Γυναικόκαστρο του Κιλκίς που ασχολούνται με την αγελαδοτροφία, μια αστική οικοτεχνία στη γειτονιά του Ψυρρή που φτιάχνει χειροποίητες τσάντες, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για δωρεές που επιτρέπει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της και ένα μικρό εργαστήριο στα περίχωρα της Χαλκίδας, που φημίζεται για την ιδιαίτερη χορτόσουπά του.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής μάς είπε ότι στόχος του ήταν να συναντήσει και να μιλήσει με παραγωγικούς ανθρώπους που έκαναν στροφή μέσα στην κρίση. Εξάλλου, το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει και αυτή η πλευρά της Ελλάδας που, μέχρι σήμερα, δεν είχε τον τηλεοπτικό χρόνο που της αναλογούσε.
Η νέα σειρά «Start–up Ελλάδα» ανήκει στο ποιοτικό μπουκέτο με πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD, του μοναδικού ελληνικού καναλιού ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.
Συντελεστές:
Παραγωγή: COSMOTE TV
Επιμέλεια παραγωγής COSMOTE TV: Νατάσα Βερώνη, Μαρία Κάμινα, Μόιρα Βαρδάκη
Συντονισμός Παραγωγής: Βασίλης Λουκανίδης
Δημιουργία Concept: IDEAS LAB
Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Κορφιάτης
Δημοσιογραφική Έρευνα: Κώστας Τσαούσης
Δημοσιογραφική Ομάδα: Μαρία Σαμπατακάκη, Ελένη Φωτίου, Σπύρος Ιωάννου
Ειδικός Σύμβουλος: Βίκτορας Δήμας
Μοντάζ: Γρηγόρης Μάντης
Μουσική: Λευτέρης Σαμψών