Μετά την πιο εκτεταμένη επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στον πλανήτη που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, δίνοντας παράλληλα την εντολή σε 1,3 δισ. πολίτες να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για τρεις εβδομάδες, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι σταματούν οι εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα.
«Η Ινδία δίνει προτεραιότητα στην προμήθεια φαρμάκων που δυνητικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό στους πολίτες της, απαγορεύοντας τις εξαγωγές σε άλλες χώρες», γράφουν οι Financial Times.
Εκτός από την εξαγωγή φαρμάκου με χλωροκίνη, η Ινδία απαγόρευσε και την εξαγωγή της δραστικής ουσίας, δηλαδή του βασικού συστατικού με το οποίο παρασκευάζονται τα εν λόγω φάρμακα.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι συστήνει σε υγειονομικούς υπαλλήλους και σε άτομα υψηλού κινδύνου να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο υδροχλωροκίνη ως μέσω πρόληψης της λοίμωξης από τη νόσο Covid-19.
Η ελληνική παραγγελία
Η Ελλάδα είναι μία από τις πολλές χώρες που έχει παραγγείλει τη δραστική ουσία από την Ινδία. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ είχαν ζητήσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέντε τόνους της δραστικής ουσίας χλωροκίνη από την Ινδία, ώστε να υπάρχει στοκ στη χώρα μας.
Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το αεροσκάφος με τους πέντε τόνους χλωροκίνης από την Ινδία προσγειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ήδη έχουν παραδοθεί οι ποσότητες της δραστικής ουσίας σε φαρμακευτικές εταιρείες για να προχωρήσουν στην παρασκευή του φαρμάκου.
«Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε την αύξηση της παραγωγής του συγκεκριμένου φαρμάκου, ώστε να καταφέρουμε να φτιάχνουμε 150-200 εκατομμύρια χάπια τον μήνα και να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στη ζήτηση», δηλώνει στους Financial Times ο Ζέιμπους Καντίλα, ο οποίος είναι υπεύθυνος σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία.