Ο Χρήστος Σταϊκούρας (φωτογραφία αρχείου) | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Για κάθε μήνα κρίσης χάνουμε 2,5% του ΑΕΠ

Για την Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχεται, είναι στον τομέα του τουρισμού, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πακέτο μέτρων τον Μάιο
Protagon Team

Την εκτίμηση ότι κάθε ένας μήνας κρίσης θα στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την Κυριακή, σε μια δραματοποίηση από μέρους του των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού και του lockdown.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε —ήταν 18 Μαρτίου— που ο κ. Σταϊκούρας (εδώ) εκτιμούσε ότι το 2020 θα έκλεινε με οριακή ανάπτυξη άνω του μηδενός παρά την κρίση του κορονοϊού, όμως αυτές οι υπεραισιόδοξες δημόσιες προβλέψεις του σαρώθηκαν από την πραγματικότητα. Την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι στο 4% (εδώ). Τώρα δεν αποτόλμησε καν μια πρόβλεψη…

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι αυτό διαρκώς θα εμπλουτίζεται.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι για την Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχεται είναι στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι αυτός έχει και έντονα εποχικό σκέλος,το Πάσχα για παράδειγμα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι ο εισαγόμενος τουρισμός.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει επιείκεια σε ό,τι αφορά το χρέος, ο υπουργός απάντησε ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική χαλάρωση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες. Σε ό,τι αφορά το ταμειακό ζήτημα, είπε ότι έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε την κρίση υπό όρους, διαθέτουμε σήμερα ένα μαξιλάρι ασφαλείας και προέχει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με αποτελεσματικότητα.

Στο ερώτημα εάν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επαρκεί για να χρηματοδοτήσει τις μικρές επιχειρήσεις ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις.

Δώσαμε ήδη τη δυνατότητα ρευστότητας, το κράτος ενισχύει εργοδότες και εργαζόμενους και ίσως τον Μάιο δώσουμε ένα ακόμη πακέτο μέτρων, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Sure, δήλωσε ότι θα είναι μέχρι 100 δισ. ευρώ και φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέχρι 1,4 δισ. Αυτή η απόφαση πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνοντας ότι η επιλογή της Ελλάδας είναι η αμοιβαιοποίηση του χρέους.